Nie lubię monotonii obiadowej, Wy też? Właśnie dlatego wymyśliłam kolejny przepis ze schabem w roli głównej i boczniakami. Jesienny obiad na nowoczesny sposób. Polecam też inne przepisy obiadowe np.
schab w sosie musztardowymroladki ze szpinakiemschab w greckich przyprawachwieprzowina w sosie słodko-kwaśnym.

Schab z boczniakami w mleczku kokosowym

około 500 g schabu
250 g boczniaków
duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka mleczka kokosowego
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz czarny i ziołowy, kurkuma, imbir, zioła prowansalskie
natka pietruszki
Schab pokroić w kosteczkę lub paseczki i doprawić wszystkimi przyprawami.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojoną cebulą w piórka lub kostkę. 
W między czasie na drugiej patelni podsmażyć boczniaki (nóżki kroję w plasterki, a kapelusze na mniejsze kawałki), a potem koniec doprawić solą i pieprzem.
Smażyć aż się zeszkli (można zdjąć z patelni), a potem dodać mięso i smażyć około 5 minut razem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 3 minutach wlać mleczko kokosowe.
Dodać boczniaki i gotować chwilę razem.
Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

2 Replies to “Schab z boczniakami w mleczku kokosowym”

  1. smakujcodnia says: 23 listopada 2018 at 12:43

    Wygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.