image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Piękna i smaczna wersja schabu ze śliwką na święta.

Schab ze śliwką w galarecie

1 kg schabu
200 g suszonych śliwek
2 łyżki oleju
sól, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
sok z połowy cytryny
W schabie naciąć nożem wewnątrz kieszonkę, w którą włożyć ciasno śliwki.
Obtoczyć schab w oleju z przyprawami i zostawić na noc w marynacie.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.
Wystudzony schab pokroić na plasterki i ułożyć je na płaskim talerzu (można dodać dekoracje z groszku, cytryny, sałaty).
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, około 1/4 szklanki.
Zagotować bulion, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, napęczniałą żelatynę i wymieszać dobrze.
Wystudzić i zalać schab tężejącą żelatyną (wywar, który nam zostanie można nalać do głębokiego talerza, zostawić do stężenia, potem pokroić w kostkę do dekoracji).
Włożyć do lodówki w celu stężenia.

3 Replies to “Schab ze śliwką w galarecie”

  1. *Nataleczka* says: 30 marca 2015 at 05:34

    Uwielbiam ten schabik 🙂

  2. Majana says: 30 marca 2015 at 16:18

    W galarecie nie robiłam jeszcze, a schab ze śliwką bardzo lubimy.
    Dusiu, a to jeszcze z Bożego Narodzenia zdjęcia? 😉
    Uściski :*

    1. Dusia says: 30 marca 2015 at 18:22

      W galarecie jadłam na weselach i bufetach śniadaniowych stąd pomysł. Tak zdjęcia jeszcze z aranżacji z poprzednich świąt 🙂 Uściski Madziu :*

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.