Pomysł na sezonowy, niedzielny obiad – roladki ze schabu zawijane ze szparagami i boczkiem. Taki trochę inny kotlet de volaille.
Schab zwijany ze szparagami z boczkiem
około 1 kg schabu
pół pęczka zielonych szparagów
100 g boczku wędzonego w plastrach
sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny
do panierowania: mąka, jajko, bułka tarta
olej do smażenia
Odciąć twarde końcówki szparagom i wrzucić je na wrzątek (z solą i cukrem), gotować 2 minuty, a następnie wyjąć i przelać
Schab pokroić na kotlety w tzw. motylki – naciąć plaster nie do końca, a drugi do końca – dzięki temu otrzymamy większe kotlety.
Delikatnie rozbić kotlety, oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem ziołowym oraz czarnym.
Na każdy plaster schabu nałożyć plaster boczku oraz kilka szparagów i zawinąć ciasno całość oraz spiąć wykałaczkami; powtórzyć ze wszystkimi kotletami.
Kotlety panierować kolejno w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Przesmażyć kotlety z każdej strony na oleju, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temp. 180 st.C. przez 40 minut ( w połowie czasu przerzucić roladki na drugą stronę).