Przyznam Wam się, że ja to kocham wielką miłością sernik mojej mamy na serkach homogenizowanych (o ten), ale trzeba się rozwijać, trzeba walczyć ze swoją niecierpliwością do deserów na zimno, które muszą swoją odstać. I tak o to powstał ten serniczek z truskawkami.

Sernik na zimno z truskawkami (na twarogu)

składniki:

  • 700 g twarogu (używam śmietankowy ze Strzałkowa)
  • 800 g truskawek
  • kilka łyżek cukru pudru do smaku (u mnie 6)
  • 25 g żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • mascarpone 250 g
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?

Wszystko będziemy miksować w blenderze kielichowym. Na początku zmiksować truskawki obrane i umyte razem z cukrem pudrem aż powstanie mus truskawkowy. Posmakować, czy jest wystarczająco słodki dla nas. Dodać twaróg i mascarpone. Zmiksować. Na koniec dodać lekko wystudzoną żelatynę, którą wcześniej rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Przelać do tortownicy, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, aby masa stężała. Ozdobić truskawkami i piankami, miętą lub czym tam chcesz :).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.