Biały puch.
Wpada za botek.
Lśni na jasnych włosach.
Mrozi nosek.
Znów.
Sernik z brzoskwiniami
przepis rodzinny
ciasto:
250 gram mąki
80 gram cukru
szczypta soli
1 jajko + żółtko
pół kostki masła
masa serowa:
0,5 kg twarogu
pół szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 gram roztopionego masła
łyżeczka ekstraktu/aromatu cytrynowego
puszka brzoskwiń
Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę albo do miski i zagnieść na jednolite ciasto.
Uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie przygotować masę serową.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać twaróg zmielony 2 razy przez maszynkę albo przeciśnięty przez praskę i na wolnych obrotach zmiksować.
Następnie dodać budyń, ostudzone masło i ekstrakt lub aromat cytrynowy.
Zmiksować aby całość się połączyła.
Wyjąć ciasto kruche, podzielić na 3/4 i 1/4 (tą włożyć z powrotem do zamrażalnika).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (nie polecam silikonowych form) i większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i podpiec przez 15 minut.
Odsączyć z syropu brzoskiwnie i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno brzoskwinie i zetrzeć na tarce (albo pokruszyć) mniejszą część ciasta na wierzch.
Piec jeszcze 50 minut w 180 st.C – jeśli góra zacznie się przypalać to nałożyć na nią folię aluminiową.
Do wykonania tego sernika użyłam prawdziwego, domowego twarogu od Pilcha -jest wyraźnie maślany, dosyć kwaśny, wilgotny i mazisty – dostępny do kupienia przez stronę sery polskie.
Piękny i puszysty ten Twój sernik 🙂
pyszny serniczek z brzoskwiniami bardzo lubię:)
Uwielbiam serniki!;)
pycha! uwielbiam taki:)
Pycha, lubię takie!
Przepyszny sernik! Uwielbiam te klasyczne smaki 🙂
Uwielbiam;)
sernik ponad wszystko! uwielbiam w każdej postaci, z każdymi dodatkami 🙂
ehh, taa, zima wróciła, niestety… 🙁
Jeszcze nie jadłam, ale jak z brzoskwiniami, to na pewno mój ulubiony:)
Mniam! To przypomina mi sernik mojej mamy, który piecze od lat… tylko z pianką z białek na wierzchu 🙂
Ja dopiero startuję, ale jeśli masz ochotę zajrzeć na kobiecy blog, bardziej lifestyle, to zapraszam… na łososia z ryżem i sałatką z rukoli ! Pozdrawiam i dobrego dnia ! 🙂 http://la-essentia.blogspot.com/
Wygląda pysznie, a ta kruszonka na wierzchu :O Chętnie bym schrupała!
śliczny jest i pewnie pyszny !
Jaki piękny i delikatny, musiał być pyszny 🙂 !
Piękny serniczek. Lubię:)
Ale białego puchu nie lubię. Chcę wiosnę.
Pojadłabym takiego sernika. Świetne zdjęcia!
Moja teściowa robi ten sernik bardzo często, to jej królewskie ciasto, zresztą jak wiele innych 🙂
Ale zrobiłaś smaka! 🙂
wygląda obłędnie ;D