Biały puch.
Wpada za botek.
Lśni na jasnych włosach.
Mrozi nosek.
Znów.

Sernik z brzoskwiniami

przepis rodzinny
sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny
ciasto:
250 gram mąki
80 gram cukru
szczypta soli
1 jajko + żółtko
pół kostki masła
masa serowa:
0,5 kg twarogu
pół szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 gram roztopionego masła
łyżeczka ekstraktu/aromatu cytrynowego
puszka brzoskwiń
Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę albo do miski i zagnieść na jednolite ciasto.
Uformować z niego kulę i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie przygotować masę serową.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać twaróg zmielony 2 razy przez maszynkę albo przeciśnięty przez praskę i na wolnych obrotach zmiksować.
Następnie dodać budyń, ostudzone masło i ekstrakt lub aromat cytrynowy.
Zmiksować aby całość się połączyła.
Wyjąć ciasto kruche, podzielić na 3/4 i 1/4 (tą włożyć z powrotem do zamrażalnika).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (nie polecam silikonowych form) i większą częścią ciasta wyłożyć dno formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i podpiec przez 15 minut.
Odsączyć z syropu brzoskiwnie i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno brzoskwinie i zetrzeć na tarce (albo pokruszyć) mniejszą część ciasta na wierzch.
Piec jeszcze 50 minut w 180 st.C – jeśli góra zacznie się przypalać to nałożyć na nią folię aluminiową.

Do wykonania tego sernika użyłam prawdziwego, domowego twarogu od Pilcha -jest wyraźnie maślany, dosyć kwaśny, wilgotny i mazisty – dostępny do kupienia przez stronę sery polskie.

sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny
sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny
sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik z brzoskwiniami, przepis na sernik, sernik, sernik na wielkanoc, sernik wielkanocny

18 Replies to “Sernik z brzoskwiniami”

  1. kuchenny bałagan says: 11 marca 2013 at 07:53

    Piękny i puszysty ten Twój sernik 🙂

  2. Justyna Bąk says: 11 marca 2013 at 08:00

    pyszny serniczek z brzoskwiniami bardzo lubię:)

  3. GrowingUp says: 11 marca 2013 at 08:12

    Uwielbiam serniki!;)

  4. Antenka says: 11 marca 2013 at 08:16

    pycha! uwielbiam taki:)

  5. Kamila says: 11 marca 2013 at 08:34

    Pycha, lubię takie!

  6. Kulinarny Zenit says: 11 marca 2013 at 09:18

    Przepyszny sernik! Uwielbiam te klasyczne smaki 🙂

  7. blog okularnicy says: 11 marca 2013 at 11:34

    sernik ponad wszystko! uwielbiam w każdej postaci, z każdymi dodatkami 🙂
    ehh, taa, zima wróciła, niestety… 🙁

  8. szagon-przez-ogródek says: 11 marca 2013 at 11:37

    Jeszcze nie jadłam, ale jak z brzoskwiniami, to na pewno mój ulubiony:)

  9. Anonimowy says: 11 marca 2013 at 14:19

    Mniam! To przypomina mi sernik mojej mamy, który piecze od lat… tylko z pianką z białek na wierzchu 🙂
    Ja dopiero startuję, ale jeśli masz ochotę zajrzeć na kobiecy blog, bardziej lifestyle, to zapraszam… na łososia z ryżem i sałatką z rukoli ! Pozdrawiam i dobrego dnia ! 🙂 http://la-essentia.blogspot.com/

  10. robaszekk says: 11 marca 2013 at 14:23

    Wygląda pysznie, a ta kruszonka na wierzchu :O Chętnie bym schrupała!

  11. teenager ;) says: 11 marca 2013 at 14:31

    śliczny jest i pewnie pyszny !

  12. bielinka says: 11 marca 2013 at 18:57

    Jaki piękny i delikatny, musiał być pyszny 🙂 !

  13. Majana says: 11 marca 2013 at 19:25

    Piękny serniczek. Lubię:)
    Ale białego puchu nie lubię. Chcę wiosnę.

  14. Andźka says: 11 marca 2013 at 19:53

    Pojadłabym takiego sernika. Świetne zdjęcia!

  15. Sanna's Land of Illusion says: 11 marca 2013 at 19:59

    Moja teściowa robi ten sernik bardzo często, to jej królewskie ciasto, zresztą jak wiele innych 🙂

  16. Ania says: 11 marca 2013 at 20:43

    Ale zrobiłaś smaka! 🙂

  17. Roz Airad says: 11 marca 2013 at 20:43

    wygląda obłędnie ;D

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.