Jednym z ulubionych moich obiadów są smażone ziemniaki w plasterkach. Tym razem postanowiłam odrobinę urozmaicić sobie danie z ziemniaków dodając chrupiący boczek. Inne przepisy na ziemniaki – klik.
Smażone ziemniaki z boczkiem
0,5 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek
kilka plasterków boczków
Cebulę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki i doprawić je solą i pieprzem oraz majerankiem.
Smażyć aż będą miękkie i przyrumienią się.
W między czasie boczek pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Boczek dodać do ziemniaków, posypać posiekanym szczypiorkiem.
też robię czasami taki obiadek 🙂
mój mąż lubię takie ale ma teraz dietę więc mu nawet tego nie pokarzę:):P
ciekawa kompozycja. taka ciepła sałatka na obiad lub kolację – super 😉
Czy ziemniaczki mają być surowe czy najpierw je podgotować? Jeśli surowe to rozumiem, że to są takie okrągłe frytki??
Zawsze robię surowe, ale podobno można podgotować i wtedy smażyć 🙂
Dziękuję ślicznie za odpowiedź, chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Koniecznie wyślij mi wtedy zdjęcie do albumu czytelników 🙂