Najbardziej lubię makaron w stylu napoli, jak ten – klik, ale od czasu do czasu lubię też takie z mięsem. Przepisy na makarony znajdziecie tutaj.

Spaghetti a’la bolognese

400 g mięsa mielonego
puszka pomidorów lub passata pomidorowa 200 ml
cebula
2 ząbki czosnku
parmezan do posypania
świeża bazylia
olej do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalska
makaron spaghetti

W rondlu usmażyć na rozgrzanym oleju posiekaną cebulą, jak będzie szklista dodać czosnek, a po chwili wrzucić mięso.
Po usmażeniu mięsa dolać pomidory i doprawić całość do smaku przyprawami.
Mięso w sosie podawać na makaronie i całość posypać parmezanem i podawać ze świeżą bazylią.

2 Replies to “Spaghetti ala bolognese”

  1. robaszekk says: 22 września 2016 at 16:01

    klasyczne pyszności!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.