W sobotę odbyło się spotkanie trójmiejskich blogerek kulinarnych, organizowane przez Trójmiejską Solniczkę przy długim, prostokątnym stole w Coco Restaurant w Gdyni, gdzie każda z nas miała swoje miejsce przy stole z talerzykiem ozdobionym karteczką z imieniem. Tematem spotkania była zdrowa kuchnia, którą przybliżali nam zarówno właściciele restauracji, jak również dwie blogerki z blogów: Okiem Dietetyka i Psychologia Jedzenia. Pan Konrad i Kuba (właściciele) opowiedzieli nam o swoich planach odnośnie stworzenia menu dla wegetarian i wegan, które zmieniałoby się, co 2 tygodnie. Na spotkanie przyszła także przedstawicielka magazynu Dolce Vita, która opowiedziała nam o planach na redakcyjne rubryki oraz przedstawicielka firmy sprzedającej karob (powstaje z melasy z chlebka świętojańskiego), który skutecznie zastępuje kakao, a przy tym wszystkim nie ma w sobie kofeiny, więc jest idealny dla dzieci. 

Coco Cafe Club&Restaurant przygotowało dla nas wegetariańskie przekąski, a w tym pierożki z mąki orkiszowej z sosem na bazie mleczka kokosowego, tatar z kaszy gryczanej i buraków, hummus z ciecierzycy i przepyszne carpaccio z buraków z sezamową pastą i kiełkami fasoli. Podeszłam sceptycznie, bo buraków nie lubię i to bardzo, a ten buraczek taki słodziutki i pyszny, że zakochałam się 🙂

Następnie był life-cooking w wykonaniu Szefa Kuchni pana Macieja, który przygotował warzywa z woka w sosie z mleka kokosowego i masła orzechowego doprawione liśćmi kaffiru i kwiatami ślazu oraz lawendy 🙂 Warzywa podane zostały z polentą. Bardzo ciekawa i smaczna propozycja.

Potem przyszła pora na blogerki 🙂 Każda z nas miała przynieść dowolny, zdrowy składnik do deseru, okazało się, że najwięcej dziewczyn przyniosło gorzką czekoladę i żurawinę, a ja za to ( i któraś z dziewczyn jeszcze) przyniosłam płatki migdałów, a Ewa zrobiła szał rajskimi jabłuszkami. Następnie podzieliłyśmy się na grupy wybierałyśmy po kilka składników, każda grupa po kolei po jednym by potem stworzyć jakiś cudny deser. Każda z grup przyrządziła coś pysznego. W mojej grupie była Cook-landOkiem dietetykaPolka Dot i Słodkie słone. Wspólnymi siłami powstały pieczone jabłka z karmelem i cynamonem nadziane konfiturą z żurawiny i chilli posypane prażonymi płatkami migdałów.

 Pozostałe grupy przygotowały: deser jogurtowy z miodem, muesli i prażonymi jabłkami,
zapiekane owoce pod kruszonką,
figi zapieczone pod czekoladową kruszonką.

Przyłapana przez Cook-land.
Słodką rozpustą zakończyło się nasze spotkanie 🙂
A takie liczne grono blogerek kulinarnych z Trójmiasta się wreszcie spotkało!
Pozdrawiam ciepło, dziękuję za miłe chwile i do następnego razu 🙂
Zapraszam do obejrzenia materiału filmowego z TV Gdynia:
Więcej zdjęć na fanpagu: klik.

7 Replies to “Spotkanie trójmiejskich blogerek w Coco Restaurant”

  1. attea atea says: 21 października 2013 at 10:01

    Fajne spotkanie,szkoda,że nie mogłam uczestniczyć.Pozdrawiam.

  2. Monika says: 21 października 2013 at 10:40

    Spotkanie było świetnie i dobrze było Cię znów zobaczyć. U nas relacja jeszcze dzisiaj, buziaki 🙂

  3. slodkieslone says: 21 października 2013 at 13:09

    było pysznie ! pozdrawiam!

  4. OjKarola says: 21 października 2013 at 14:07

    muesli z miodem i żurawiną przepięknie się prezentuje, muszę zacząć robić sobie takie śniadania.

  5. BERY says: 21 października 2013 at 17:03

    ale sie głodna zrobiłam !!
    ja Cie kochana widze w masterchefie:D

  6. Ilona says: 21 października 2013 at 19:00

    Było smacznie i wesoło. Pozdrawiam

  7. Izz says: 21 października 2013 at 21:07

    zdjęcie widzę podkradzione 🙂
    pozdrawiam i raz jeszcze: miło było poznać. 🙂

    do następnego razu mam nadzieję :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.