image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na szarlotkę według mojej Mamy. Szarlotka jest pysznym ciastem, dla leniuchów polecam przepis na szybką i prostą szarlotkę sypaną, dla wymagających szarlotka tatrzańska. W związku z tym, że w przy cieście kruchym używamy samych żółtek, białka warto zagospodarować na bezową piankę.
Szarlotka z bezową pianką
przepis szarlotka, przepis na szarlotke, szarlotka z bezową pianką, szarlotka pyszna, prosta szarlotka

ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
200 g masła
5 żółtek
5 dużych jabłek (ok. 1 kg)
łyżeczka cynamonu
pianka:
5 białek
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zagnieść ze sobą składniki na ciasto kruche.
Podzielić ciasto na pół, uformować dwie kule, włożyć w woreczki i wstawić do zamrażalnika na min. 30 minut.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na największych oczkach tarki.
Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta.
Na ciasto ułożyć starte jabłka i posypać je cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, a na sam koniec mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć równomiernie na jabłka.
Ostatni etap to starcie na tarce pozostałej części ciasta.
Piec w temp. 180 st.C. przez 60 minut. 
przepis szarlotka, przepis na szarlotke, szarlotka z bezową pianką, szarlotka pyszna, prosta szarlotka
przepis szarlotka, przepis na szarlotke, szarlotka z bezową pianką, szarlotka pyszna, prosta szarlotka
przepis szarlotka, przepis na szarlotke, szarlotka z bezową pianką, szarlotka pyszna, prosta szarlotka

4 Replies to “Przepis szarlotka”

  1. Anonimowy says: 22 października 2013 at 11:00

    szarlotka to moje wielkie love 🙂

  2. teenager ;) says: 22 października 2013 at 13:44

    nie ma to jak smaczna szarlotka, jedno z moich ulubionych ciast, a twoje wygląda cudnie ! 🙂

  3. Majana says: 22 października 2013 at 19:49

    Pyszności. Musze w końcu zrobić szarlotkę, bo jeszcze tej jesieni nie robiłam.

  4. Emilka says: 14 stycznia 2014 at 12:09

    Fajny przepis i super zdjęcia, aż chce się jeść… 😉 na pewno wypróbuję bo to jest najlepsze ciasto jakie można zrobić (…i szybko zjeść, niestety) pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.