Karnawał jeszcze trwa, więc serwuję Wam stripsy a’la KFC. Chrupiąca pikantna panierka i soczyste mięso w środku to coś pysznego! Kiedyś bardzo spodobał się Wam przepis na hot wingsy a’la KFC to teraz przepis na pikantne stripsy.
Stripsy a’la KFC
- ok. 500 g filetu z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- do panierowania mąka pszenna
- do smażenia olej rzepakowy
Mięso z kurczaka pokroić na paseczki o szerokości około 0,5 cm i posypać solą oraz pieprzem cayenne. Przygotować ciasto naleśnikowe – podane składniki wymieszać ze sobą i miksować aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Mięso przełożyć do miski z ciastem naleśnikowym i wymieszać łyżką aż każdy kawałek będzie pokryty ciastem.
Do kolejnej miski wsypać około 1,5 szklanki mąki. Do mąki wrzucać obtoczone w cieście mięso i potrząsać miską by mięso obtoczyło się w mące. Delikatnie szczypcami wyjmuje mięso np. na deskę. Ważne aby nie przyklepywać mąki do mięsa oraz przekładać delikatnie, jak najmniej dotykamy, bo dzięki temu otrzymamy te charakterystyczne „łuski” z panierki.
W między czasie rozgrzewamy olej w głębokiej patelni, a gdy będzie gotowy partiami wrzucamy stripsy i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Przed podaniem stripsy ala KFC odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.