Nigdy nie przepadałam za szparagami aż nie spróbowałam takiego połączenia. Niebo w gębie! Koniecznie zróbcie sobie w weekend takie obłędne śniadanie. Przepisy na szparagi:
Szparagi z jajkiem w koszulce
pół pęczka zielonych szparagów
2 jajka
kilka plasterków wędzonego boczku
parmezan
szczypiorek, bazylia
sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz kolorowy
oliwa
woda + łyżka octu
Na patelni grillowej przyrumienić boczek, aby stał się lekko chrupiący.
Odłamać końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wrzucić je rozgrzaną patelnię z oliwą, grillować przez kilka minut i doprawić solą.
Zagotować wodę w rondlu, dodać ocet i wlać jajko (rozbijam skorupkę i jajko wlewam do miseczki najpierw).
Gotować jajko przez 2-3 minuty, a następnie najlepiej łyżką cedzakową wyjąć.
Szparagi wyłożyć na talerz, a na nie jajko w koszulce, dodać boczek i całość posypać plasterkami parmezanu oraz posiekanym szczypiorkiem.
Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie pozdrawiamy, http://katalogsmakow.pl
Ciekawe połączenie 🙂