7 rano.
Szybka kawa.
Ospałe miasto.
Pamiętacie o KONKURSIE?
Ostatnie dni…



Szynka gotowana
1,5kg szynki
2l wody
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
3 ząbki czosnku
4 cebule
sól
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
włoszczyzna suszona SYS
sos:
pół wywaru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szynkę włożyć do garnka.
Zalać wodą.
Dodać przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia, po 30min gotowania na małym ogniu dodać suszoną włoszczyznę i cebulę z czosnkiem.
Gotować jeszcze ok.30min do godziny.
Odstawić na noc w chłodnej miejsce.
Sos:
Przed podaniem odlać pół wywaru do innego garnka.
Z tej połowy odlać pół szklanki i dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
To co w garnku podgrzać, odrobinę odlać do szklanki z mąką i wymieszać.
Wtedy całość ze szklanki przelać do garnka, zagotować przez 1min.

29 Replies to “Szynka gotowana.”

  1. Kermeet says: 11 kwietnia 2012 at 12:50

    Fajny przepis, jeszcze gałka ziemniaków i jestem zadowolony 🙂 pozdrawiam 🙂

  2. Shyfull says: 11 kwietnia 2012 at 13:10

    szynka super!.. a ten sos mhmm -mniam!

  3. Mama Alergika says: 11 kwietnia 2012 at 13:45

    Mimo, że postanowiłam nie jeść mięsa przez jakiś czas po Świętach, na tę szynkę skusiłabym się:)

  4. kulinarne-smaki says: 11 kwietnia 2012 at 14:08

    Zdecydowanie coś dla mojej rodziny 😉

  5. Karolcia says: 11 kwietnia 2012 at 14:12

    Szyneczka jest super 🙂 Zapraszam do mnie 🙂 http://wmojejzagrodzie.blogspot.com/

  6. blog okularnicy says: 11 kwietnia 2012 at 14:35

    uwielbiam gotowane mięcha 🙂

  7. Moje Skromności says: 11 kwietnia 2012 at 14:49

    jeszcze nigdy sama nie gotowałam szynki, muszę spróbować 🙂

  8. Wiera says: 11 kwietnia 2012 at 15:22

    Fajne… Tak swojskie 🙂

  9. Karolka says: 11 kwietnia 2012 at 15:35

    Mięcho plus sosik- ideał!:))

  10. Smaczny Kąsek says: 11 kwietnia 2012 at 15:39

    Soczyste mięsko + lekki sos 😉 Bardzo mi się ta propozycja podoba! 🙂

  11. niebochce says: 11 kwietnia 2012 at 15:47

    a mnie te marynowane pieczarki obok kuszą :D.

  12. Gosia says: 11 kwietnia 2012 at 15:59

    ale smakowicie wygląda 🙂

  13. pasjonatka says: 11 kwietnia 2012 at 16:37

    cos dla mnie- zdrowo i bosko 😉 czyli jak najbardziej dusiowo ;D

  14. Majana says: 11 kwietnia 2012 at 17:04

    Fajnie i pysznie:)

  15. k.m.w. says: 11 kwietnia 2012 at 18:11

    wygląda apetycznie:)

  16. Kamila says: 11 kwietnia 2012 at 19:36

    Dzięki temu szynka jest soczysta i krucha 🙂 Pozdrawiam

  17. Emcia Pichci! says: 11 kwietnia 2012 at 20:01

    no no niezły kawał mięcha 😉 wygląda pysznie 😉

  18. wilczyca-Aga says: 11 kwietnia 2012 at 21:02

    mniaaaam!!!! mam wrażenie, że zaraz kapnie z talerzyka, a co skapnie to moje:)

  19. Karmel-itka. says: 11 kwietnia 2012 at 22:05

    dusiu, pyszności!
    uwielbiam takie mięska.

  20. ola says: 11 kwietnia 2012 at 22:32

    Nie jestem przekonana do szynki choć ta Twoja wygląda apetycznie. Pewnie na spółę z kotem bym jadła xD

  21. Avelina says: 12 kwietnia 2012 at 05:57

    Bardzo apetyczne mięsko 🙂

  22. alucha says: 12 kwietnia 2012 at 06:59

    Mmmm, bardzo lubię takie gotowane mięsko z sosikiem :).

  23. KucharzyTrzech says: 12 kwietnia 2012 at 08:11

    Ale pyszne danie. I ten sosik. Pycha

  24. Aciri says: 12 kwietnia 2012 at 08:39

    Chyba szynkę to właśnie w takim wydaniu lubię najbardziej. Do ziemniaków:)

  25. Aga says: 12 kwietnia 2012 at 10:27

    Wygląda pięknie, nabrałam ochoty na takie mięsko…

  26. gruba jadzia says: 17 kwietnia 2012 at 10:39

    Bardzo lubię mięso gotowane, choć mam wrażenie, że jest coraz mniej popularne.

  27. jola says: 11 października 2012 at 11:53

    Czy ta szyneczka ma być pokrojona przed gotowaniem, czy po gotowaniu?

    1. Dusia says: 11 października 2012 at 13:16

      Po gotowaniu tuż przed podaniem 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.