7 rano.
Szybka kawa.
Ospałe miasto.
Pamiętacie o KONKURSIE?
Ostatnie dni…
Szynka gotowana
1,5kg szynki
2l wody
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
3 ząbki czosnku
4 cebule
sól
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
włoszczyzna suszona SYS
sos:
pół wywaru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Szynkę włożyć do garnka.
Zalać wodą.
Dodać przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia, po 30min gotowania na małym ogniu dodać suszoną włoszczyznę i cebulę z czosnkiem.
Gotować jeszcze ok.30min do godziny.
Odstawić na noc w chłodnej miejsce.
Sos:
Przed podaniem odlać pół wywaru do innego garnka.
Z tej połowy odlać pół szklanki i dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
To co w garnku podgrzać, odrobinę odlać do szklanki z mąką i wymieszać.
Wtedy całość ze szklanki przelać do garnka, zagotować przez 1min.
Fajny przepis, jeszcze gałka ziemniaków i jestem zadowolony 🙂 pozdrawiam 🙂
szynka super!.. a ten sos mhmm -mniam!
Mimo, że postanowiłam nie jeść mięsa przez jakiś czas po Świętach, na tę szynkę skusiłabym się:)
Zdecydowanie coś dla mojej rodziny 😉
Szyneczka jest super 🙂 Zapraszam do mnie 🙂 http://wmojejzagrodzie.blogspot.com/
uwielbiam gotowane mięcha 🙂
jeszcze nigdy sama nie gotowałam szynki, muszę spróbować 🙂
Fajne… Tak swojskie 🙂
Mięcho plus sosik- ideał!:))
Soczyste mięsko + lekki sos 😉 Bardzo mi się ta propozycja podoba! 🙂
a mnie te marynowane pieczarki obok kuszą :D.
ale smakowicie wygląda 🙂
cos dla mnie- zdrowo i bosko 😉 czyli jak najbardziej dusiowo ;D
Fajnie i pysznie:)
wygląda apetycznie:)
Dzięki temu szynka jest soczysta i krucha 🙂 Pozdrawiam
no no niezły kawał mięcha 😉 wygląda pysznie 😉
mniaaaam!!!! mam wrażenie, że zaraz kapnie z talerzyka, a co skapnie to moje:)
dusiu, pyszności!
uwielbiam takie mięska.
Nie jestem przekonana do szynki choć ta Twoja wygląda apetycznie. Pewnie na spółę z kotem bym jadła xD
Bardzo apetyczne mięsko 🙂
Mmmm, bardzo lubię takie gotowane mięsko z sosikiem :).
Bardzo fajne danie.
Ale pyszne danie. I ten sosik. Pycha
Chyba szynkę to właśnie w takim wydaniu lubię najbardziej. Do ziemniaków:)
Wygląda pięknie, nabrałam ochoty na takie mięsko…
Bardzo lubię mięso gotowane, choć mam wrażenie, że jest coraz mniej popularne.
Czy ta szyneczka ma być pokrojona przed gotowaniem, czy po gotowaniu?
Po gotowaniu tuż przed podaniem 🙂