image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Makaron z marchewki to oryginalny pomysł na zdrowe urozmaicenie posiłku. Jeżeli nie macie kolorowych marchewek użyjcie tej pomarańczowej, która jest wszędzie. Kolorowe marchewki to prastare odmiany, ta pomarańczowa to wynik różnych modyfikacji nasion – kolor pomarańczowy dostała na cześć Holendrów. Makaron z marchewki przygotowuje się bardzo szybko.
Czy w smaku różnią się kolorowe marchewki? Tak, ale te różnice są niewielkie, białe są najsłodsze.

Makaron tagliatelle z kolorowych marchewek

tagliatelle z kolorowych marchewek, makaron z marchewki, makaron marchewkowy, marchew jak makaron,

4 kolorowe marchewki: biała, żółta, fioletowa, pomarańczowa
woda
oliwa
ząbek czosnku
sól, kolorowy pieprz
gałązka rozmarynu
garść prażonych niesolonych orzeszków ziemnych

Obrane marchewki wyciąć na paski przy użyciu obieraczki do warzyw, jeśli są za grube przekroić wzdłuż na pół.
Do woka wlać wodę, wrzucić marchewki i gotować max. 5 minut aż staną się mniej twarde.
Odcedzić z wody, a do woka wlać oliwę i dodać posiekany ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
Po chwili dodać marchewki, orzeszki – smażyć jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem.
(jeśli używacie fioletowej marchewki to uważajcie bo barwi ona zarówno dłonie, jak i przy smażeniu pozostałe warzywa).

tagliatelle z kolorowych marchewek, makaron z marchewki, makaron marchewkowy, marchew jak makaron,
tagliatelle z kolorowych marchewek, makaron z marchewki, makaron marchewkowy, marchew jak makaron,

5 Replies to “Tagliatelle z marchewek”

  1. Agaton says: 6 stycznia 2015 at 07:51

    Fajowy pomysł! 🙂 Z cukinii jest super, spróbuję z marchewki. A gdzie kupiłaś kolorowe marchewki?

    1. Dusia says: 6 stycznia 2015 at 10:04

      Na Hali Targowej w Gdańsku

  2. robaszekk says: 6 stycznia 2015 at 08:01

    Wygląda pysznie! W takiej formie to ja mogę jeść marchewki 😉

  3. Ada says: 17 stycznia 2015 at 17:05

    Przepięknie wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej. 🙂 Zainspirowałaś mnie tym przepisem i już wiem, co zrobię na kolację dla mojego chłopaka. 🙂

    1. Dusia says: 18 stycznia 2015 at 12:17

      Koniecznie daj znać czy smakowało, mam nadzieję, że będzie ok 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.