Makaron tagliatelle z kolorowych marchewek
4 kolorowe marchewki: biała, żółta, fioletowa, pomarańczowa
woda
oliwa
ząbek czosnku
sól, kolorowy pieprz
gałązka rozmarynu
garść prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
Obrane marchewki wyciąć na paski przy użyciu obieraczki do warzyw, jeśli są za grube przekroić wzdłuż na pół.
Do woka wlać wodę, wrzucić marchewki i gotować max. 5 minut aż staną się mniej twarde.
Odcedzić z wody, a do woka wlać oliwę i dodać posiekany ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
Po chwili dodać marchewki, orzeszki – smażyć jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem.
(jeśli używacie fioletowej marchewki to uważajcie bo barwi ona zarówno dłonie, jak i przy smażeniu pozostałe warzywa).
Fajowy pomysł! 🙂 Z cukinii jest super, spróbuję z marchewki. A gdzie kupiłaś kolorowe marchewki?
Na Hali Targowej w Gdańsku
Wygląda pysznie! W takiej formie to ja mogę jeść marchewki 😉
Przepięknie wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej. 🙂 Zainspirowałaś mnie tym przepisem i już wiem, co zrobię na kolację dla mojego chłopaka. 🙂
Koniecznie daj znać czy smakowało, mam nadzieję, że będzie ok 🙂