image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Miło mi ogłosić, że zostałam ponownie ambasadorką festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week. Festiwal rozpoczyna się w najbliższą środę 18 kwietnia i potrwa do 30 kwietnia, a biorą w nim udział aż 32 restauracje z Trójmiasta. Początek wiosny to doskonały moment na wspólne świętowanie przy stole. Szefowie kuchni z tej okazji przygotowali specjalne 3-daniowe menu w cenie 49 zł. Rezerwacji możecie dokonywać przez stronę Restaurant Week.

Jako ambasadorka Restaurant Week miałam przywilej odwiedzić przed festiwalem, przed premierowo restaurację Tapas Barcelona i skosztować specjalne menu, a dzięki tej możliwości mogę Wam pokazać te pyszne dania na zdjęciach! Mam nadzieję, że zachęcą Was do składania rezerwacji – klik.

Zachęcam Was też do przeglądania relacji z poprzednich edycji na moim blogu, zebrałam je dla Was w tym dziale „recenzje restaurant week„.

Tapas Barcelona

ul. Świętojańska 23/2B
Gdynia (wejście od ul. Zygmuntowskiej)

Tapas Barcelona to kameralna restauracja zlokalizowana w centrum Gdyni serwująca kuchnię hiszpańską opartą na oryginalnych produktach. Dopełnieniem kuchni są hiszpańskie wina, które właściciel sam importuje i wybiera, a następnie oferuje w bardzo przystępnych cenach. Jeżeli interesują Was produkty sprowadzane bezpośrednio z Hiszpanii warto zajrzeć do delikatesów online by Tapas Barcelona, gdzie kupicie np. wędzoną paprykę w puszce, oliwki czy chorizo.
Głównym elementem wystroju Tapas Barcelona są oczywiście wina. Przepięknie je wyeksponowano, sami zobaczcie na zdjęciach poniżej. W głębi sali tuż przy kuchni, która częściowo jest otwarta w lodówce podejrzycie tapasy, czyli niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w Hiszpanii. Na stolikach znajdują się puszki po certyfikowanej papryce wędzonej. W rogu sali stoi specjalny dyspenser do wina, dzięki czemu możemy spróbować różnych win na kieliszki (każdego dnia wkładane są różne butelki).
specjalny system do przechowywania wina i sprzedawania na kieliszki
najdroższe wino w Tapas Barcelona za 232 zł – wyprodukowano tylko 2000 butelek tego trunku! drewniana etykieta i apaszka w cenie :).
Przejdźmy do jedzenia – podczas Restaurant Week dostępne są dla Was do wyboru 2 menu, jedno „rybne”, a drugie „mięsne”. Przetestowałam oba i poniżej zaprezentuję je Wam na fotografiach. Nie będę szczegółowo opisywać dań, aby zostawić Wam jakąś nutę zaskoczenia, jeśli sami wybierzecie się na wspólne biesiadowanie.

I menu

  • Domowe pierożki ze szprotkami, papryką, cebulą i pomidorami podawane z z sosem aioli.

  • Morszczuk, krewetki i mule w esencjonalnym wywarze rybnym – poezja smaków, talerz pełen świeżych, dobrze przygotowanych owców morza z bulionem pachnącym wędzoną papryką, dla mnie perfekcyjne danie. Porcja pełnowymiarowa.
  • Rzemieślnicze lody z hiszpańskiej cavy (musującego wina) – rewelacyjne lody, a właściwie sorbet z grejpfrutów, genialna konsystencja podane ze słodkim sosem, ale nie powiem Wam z czego, musicie sami sprawdzić. Ten deser jest wart grzechu.

II menu

  • Domowe pierożki z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami i sosem aioli
  • Sirloin steak z sezonowanej wołowiny z Pniew z warzywami i patatas fritas –  wielki kawałek dobrze wysmażonego steku, ale soczystego i kruchego podanego z papryką glazurowaną octem balsamicznym oraz pysznymi, domowymi frytkami (dawno tak dobrych nie jedliśmy).
  • Lody z hiszpańskiego wina – deser jest ten sam w obu menu.

Podsumowując, ja jako fanka owoców morza, jako najlepsze danie wybrałam oczywiście bulion z rybą i owocami morzami po hiszpańsku, ale deser był równie obłędny :).  Polecam Wam z całego serca tą hiszpańską przygodę :).

Do picia polecam oczywiście hiszpańskie wina – obsługa lub sympatyczny właściciel na pewno Wam coś doradzą Mieliśmy okazję degustować kilka win i muszę stwierdzić, że są naprawdę dobre. Maciek właściciel posiada ogromną wiedzę na ich temat, ale również dobrze zna się na kuchni hiszpańskiej i na pewno z miłą chęcią opowie Wam jakieś ciekawostki. My siedzieliśmy jak zaczarowani :). W restauracji napijecie się też piwa uwarzonego w regionalnych browarze specjalnie dla Tapas Barcelona, bardzo przyjemne i orzeźwiające.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.