Uwielbiam wszystkie letnia ciasta z owocami. Tarta z kremem i borówkami chodziła za mną dłuższy czas aż w końcu ją zrobiłam, ale nie uwierzycie – poszłam do kuchni kiedy fatalnie się czułam aby zapomnieć o bólu. Zapomniałam i wytworzyłam coś pysznego! Nie ma to jak tarta z borówkami na poprawę humoru!
Tarta z kremem i borówkami
przepis na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła miękkiego
- jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
krem:
- 250 g mascarpone
- ok. pół puszki mleczka skondensowanego słodzonego
wierzch:
- szklanka borówek
Jak zrobić tartę z borówkami?
Zagnieść składniki na ciasto – mąkę rozetrzeć w maśle, dodać jajko, cukier puder szczyptę soli, łyżkę zimnej wody i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli będzie za suche dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Formę na tartę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (jeżeli zostaje mi kruche ciasto to zawsze je mrożę). Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto na tartę nakłuć widelcem aby nie wyrastało, wyłożyć folią aluminiową z wierzchu i rozsypać monety lub fasolę. Piec w temp. 180 st.C. przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto przez kolejne 20-30 minut aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Przygotować krem – na wolnych obrotach zmiksować mascarpone i stopniowo wlewać mleczko ciągle miksując. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać borówkami, włożyć do lodówki na min. 30 minut. Tarta z borówkami gotowa do podania :).
var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’2′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(’script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(’head’)[0].appendChild(pf)})();

Ale pysznie wygląda 😀
świetna blaszka nie widziałam nigdzie takiej prostokątnej na tartę