Tarta z jabłkami
2 szklanki mąki pszennej
nie cała szklanka cukru
1 kostka masła
1 jajko (gdy małe dać dwa)
szczypta soli
3 jabłka
Mąkę mieszamy z solą i cukrem.
Dorzucamy pokrojone w kostki masło i całe jajko.
Wszystko szybko wyrabiamy rękoma aż powstanie miękkie, lekko lejące się ciasto.
Wkładamy na 30 min do lodówki.
Jabłuszka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części, jedną większą którą rozwałkujemy na ok.1cm placek( lub po prostu zalepiamy blaszkę kawałek po kawałku) i kładziemy na blaszkę do tart, którą uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem (ja posypuję jeszcze bułką tartą, bo lubię 😉 ).
Wykładamy owoce na wierzch ciasta.
Z pozostałego kawałka ciasta wycinamy paseczki i przykrywamy nimi owoce.
Piec ok.20-30min w 180st.C
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Upiekłam wczoraj wieczorem tartę głównie po to, by wykorzystać lemon curd, który ostatnio zrobiłam. Położyłam go na kawałku ciasta, smakowało niesamowicie! Polecam!
O rety!
Jak to pięknie wygląda.
Nawet nie chcę myśleć jak pachnie …
A co dopiero jak smakuje 😛
:***
Wygląda pysznie!!:)
Ja ostatnio zrobiłam duuże ciastka z czekoladą.Wg przepisu na ciastka amerykańskie,pyszne byly.:)
Pozdrawiam 🙂
smakowita ta tarta
prezentuje się bardzo apetycznie 🙂 z ochotą bym się skusiła
pyszności. wygląda niezmiernie smakowicie
zapowiada się przepysznie!
pozdrawiam,
Paula
ach, narobilas mi takiego smaku, ze chetnie bym schrupala taka tarte nawet teraz na sniadanie:)
Domowa i na pewno pyszna, już czuję jej aromat
Dodaję Cię do linków.
mmm… pycha !!