Tarta z malinami i sercem w środku, przykryta bezikami, na chmurce z mascarpone. Takie ciasto przygotowałam dla mojej kochanej Mamy. Przepis na tartę z malinami nie byłby pełny bez kilograma miłości :).
Tarta z malinami i bezikami na kremie z mascarpone

Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub zimnej wody
Składniki na środek tarty:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- maliny
- beziki (przepis)
Jak zrobić tartę z malinami?
Zagnieść składniki na ciasto – mąkę rozetrzeć w maśle, dodać jajko, cukier puder szczyptę soli, łyżkę zimnej wody i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli będzie za suche dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Formę na tartę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (jeżeli zostaje mi kruche ciasto to zawsze je mrożę). Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto na tartę nakłuć widelcem, aby nie wyrastało, wyłożyć folią aluminiową z wierzchu i rozsypać monety lub fasolę. Piec w temp. 180 st.C. przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto przez kolejne 20-30 minut aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Masą wyłożyć środek kruchej tarty. Na wierzchu ułożyć w kształcie serca maliny, a potem na brzegach beziki. Tarta z malinami gotowa :).


Zobacz moje inne przepisy na tarty: