image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Kolorów w życiu.
W sercu też trzeba.
Zawirowań w głowie.
I uścisków dłoni.

Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami
opakowanie ciasta francuskiego
puszka pomidorków
cukinia
ząbek czosnku
około 100 gram sera (krauzer)
kilka orzechów włoskich
sól, pieprz
karmelizowana cebula:
duża czerwona cebula
kieliszek czerwonego wina
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz
Przygotować na początku karmelizowaną cebulkę. 
Posiekaną w piórka cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą.
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem, nałożyć pokrywkę i  czekać aż cebula będzie się karmelizować-stanie się szklista i zmieni kolor.
Wtedy dolać wino z octem i smażyć aż płyny odparują.
Zostawić do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wykroić koło na tartę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Środek ciasta obciążyć np. inną foremką aby nie wyrósł.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i podpiec przez około 15 minut.
Po wyjęciu ugnieść środek tarty jeśli wyrósł.
Wyłożyć pokrojone pomidorki z puszki – bez zalewy, doprawić je solą i pieprzem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na to położyć równomiernie karmelizowaną cebulkę.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dodać do tarty.
Wierzch posypać startym serem i orzechami włoskimi.
Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 minut.
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami
Do zrobienia tej tarty wykorzystałam komplet narzędzi kuchennych dostępnych w sklepie www.garneczki.pl, które zostały wykonane z odlewu cynku, a ich zewnętrzna powłoka jest chromowana. W skład zestawu wchodzi: otwieracz do puszek, wyciskacz do czosnku, dziadek do orzechów, korkociąg, obierak i łyżka do lodów. 
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami

Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką, przepis na tartę, tarta z pomidorami tarta z karmelizowaną cebulą, tarta z pomidorami i cukinią, tarta z orzechami
Testowani dzięki portalowi Polska Gotuje.

11 Replies to “Tarta z pomidorami, cukinia i karmelizowana cebulą”

  1. Anonimowy says: 5 lutego 2013 at 08:04

    nie lubię cebuli ale w takim wydaniu bym zjadła 😉

  2. polska-gotuje.pl says: 5 lutego 2013 at 08:08

    Wspaniała tarta 🙂
    Dziękujemy 🙂

  3. Justyna Bąk says: 5 lutego 2013 at 08:44

    pysznie wygląda, bardzo lubię tarty:)

  4. www.kasia-gotuje.pl says: 5 lutego 2013 at 08:48

    Myślę, że w najbliższym czasie wypróbuję tą tartę! bo składa się z moich ulubionych składników 🙂

  5. Kulinarny Zenit says: 5 lutego 2013 at 09:02

    Wygląda bardzo apetycznie, taka a'la pizza… aż ślinka cieknie!

  6. gzik_i_pyry says: 5 lutego 2013 at 09:12

    Uwielbiam karmelizowaną cebulę, świetna propozycja 🙂

  7. Marzena says: 5 lutego 2013 at 12:15

    Jak zobaczyłam zdjęcia to myslałam, że to pizza. Bardzo miłe zaskoczenie:-) I świetny pomysł:-)

  8. kulinarne-smaki says: 5 lutego 2013 at 15:24

    Ty wiesz jak zrobić komuś ochotę na małe co nie co

  9. Reablly says: 5 lutego 2013 at 20:02

    wygląda naprawdę smacznie! 🙂

  10. MartynCia ^^ says: 6 lutego 2013 at 17:16

    smakowita tarta 🙂
    podoba mi się dodatek karmelizowanej cebulki 😉

  11. ALB says: 6 lutego 2013 at 18:35

    świetnie! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.