Kolorów w życiu.
W sercu też trzeba.
Zawirowań w głowie.
I uścisków dłoni.
Tarta z pomidorami, cukinią i karmelizowaną cebulką
opakowanie ciasta francuskiego
puszka pomidorków
cukinia
ząbek czosnku
około 100 gram sera (krauzer)
kilka orzechów włoskich
sól, pieprz
karmelizowana cebula:
duża czerwona cebula
kieliszek czerwonego wina
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy
łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz
Przygotować na początku karmelizowaną cebulkę.
Posiekaną w piórka cebulę włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą.
Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem, nałożyć pokrywkę i czekać aż cebula będzie się karmelizować-stanie się szklista i zmieni kolor.
Wtedy dolać wino z octem i smażyć aż płyny odparują.
Zostawić do ostygnięcia.
Z ciasta francuskiego wykroić koło na tartę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Środek ciasta obciążyć np. inną foremką aby nie wyrósł.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i podpiec przez około 15 minut.
Po wyjęciu ugnieść środek tarty jeśli wyrósł.
Wyłożyć pokrojone pomidorki z puszki – bez zalewy, doprawić je solą i pieprzem.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na to położyć równomiernie karmelizowaną cebulkę.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w plasterki i dodać do tarty.
Wierzch posypać startym serem i orzechami włoskimi.
Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 10-15 minut.
Do zrobienia tej tarty wykorzystałam komplet narzędzi kuchennych dostępnych w sklepie www.garneczki.pl, które zostały wykonane z odlewu cynku, a ich zewnętrzna powłoka jest chromowana. W skład zestawu wchodzi: otwieracz do puszek, wyciskacz do czosnku, dziadek do orzechów, korkociąg, obierak i łyżka do lodów.
Testowani dzięki portalowi Polska Gotuje. |
nie lubię cebuli ale w takim wydaniu bym zjadła 😉
Wspaniała tarta 🙂
Dziękujemy 🙂
pysznie wygląda, bardzo lubię tarty:)
Myślę, że w najbliższym czasie wypróbuję tą tartę! bo składa się z moich ulubionych składników 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, taka a'la pizza… aż ślinka cieknie!
Uwielbiam karmelizowaną cebulę, świetna propozycja 🙂
Jak zobaczyłam zdjęcia to myslałam, że to pizza. Bardzo miłe zaskoczenie:-) I świetny pomysł:-)
Ty wiesz jak zrobić komuś ochotę na małe co nie co
wygląda naprawdę smacznie! 🙂
smakowita tarta 🙂
podoba mi się dodatek karmelizowanej cebulki 😉
świetnie! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂