Dzisiaj każdego, który to czyta częstuję kawałkiem mojego urodzinowego ciasta! Jak wiadomo, co roku w maju rządzi u mnie rabarbar! Jest różowo i kwaśno-słodko z pyszną masą budyniową, palce lizać!
Tarta z rabarbarem i kremem budyniowym
przepis na tartę z rabarbarem:
- 250 g mąki
- 125 g masła miękkiego
- jajko
- 3 łyżcki cukru pudru
- szczypta soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
przepis na krem budyniowy:
- 1,5 szklanki mleka + 0,5 szklanki
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z pomarańczy
- 2 łyzeczki cukru waniliowego
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 żółtka
- 50 g masła
na wierzch:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- opcjonalnie łyżka cukru trzcinowego
Jak zrobić tartę z rabarbarem?
Zagnieść składniki na ciasto – mąkę rozetrzeć w maśle, dodać jajko, cukier puder szczyptę soli, łyżkę zimnej wody i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli będzie za suche dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Formę na tartę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Włożyć do lodówki na godzinę, a w tym czasie przygotować masę budyniową i pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki.
Zagrzać w rondlu 1,5 szklanki mleka i śmietankę, a w pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszać cukier puder, budyń i żółtka. Gdy mleko w rondlu zawrze wlać masę, zmniejszyć moc palnika i rózgą energicznie mieszać. Poczekać aż się zagotuje i włożyć masło, wymieszać i gotowe.
Ciasto na tartę nakłuć widelcem aby nie wyrastało, wyłożyć folią aluminiową z wierzchu i rozsypać monety lub fasolę. Piec w temp. 180 st.C. przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec ciasto przez kolejne 10 minut. Następnie na tartę wylać masę budyniową i wyłożyć na wierzchu rabarbar (można posypać go cukrem trzcinowym). Zapiekać przez kolejne 20 minut. Zostawić tartę do ostygnięcia, a potem schować do lodówki. Najlepiej smakuje jak stężeje masa na drugi dzień.
Wygląda super, nigdy nie robiłam tarty z rabarbarem z budyniem 😀