image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Jest pewne ciasto, które w maju bije rekordy popularności. Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem to coroczny hit na Waszych stołach. Tym razem przygotowałam lekko stuningowaną wersję tego ciasta, bo z bezowa pianką. Więcej przepisów z rabarbarem jest tu.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i bezową pianką

przepis na jogurtowe ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łodyg rabarbaru

bezowa pianka:

  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru

Jak zrobić jogurtowe ciasto z rabarbarem?

Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna. Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać. Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do dużej (20×30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na małe kawałki i rozsypać na powierzchni ciasta. Piec przez 20 minut w temp. 180 st.C i w tym czasie ubić białka na sztywną pianę, a następnie po łyżce dosypywać cukier aż masa stanie się lśniąca. Po tych 20 minutach na wierzchu ciasta wyłożyć piankę i zapiekać ciasto przez kolejne 20 minut. Jeśli pianka bezowa będzie się rumienić przykryć ją folią aluminiową od góry.

P.S.
Zajrzyj na mój INSTAGRAM i FANPAGE – tu zawsze znajdziesz aktualności.

One Reply to “Jogurtowe ciasto z rabarbarem i bezą”

  1. mariusz_kuch says: 24 maja 2018 at 12:51

    Wygląda pięknie, dziękuje za ten przepis, zawsze chciałam się nauczyć robić takie ciasta 😀

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.