Jest pewne ciasto, które w maju bije rekordy popularności. Przepis na jogurtowe ciasto z rabarbarem to coroczny hit na Waszych stołach. Tym razem przygotowałam lekko stuningowaną wersję tego ciasta, bo z bezowa pianką. Więcej przepisów z rabarbarem jest tu.
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i bezową pianką
przepis na jogurtowe ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łodyg rabarbaru
bezowa pianka:
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
Jak zrobić jogurtowe ciasto z rabarbarem?
Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna. Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać. Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do dużej (20×30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na małe kawałki i rozsypać na powierzchni ciasta. Piec przez 20 minut w temp. 180 st.C i w tym czasie ubić białka na sztywną pianę, a następnie po łyżce dosypywać cukier aż masa stanie się lśniąca. Po tych 20 minutach na wierzchu ciasta wyłożyć piankę i zapiekać ciasto przez kolejne 20 minut. Jeśli pianka bezowa będzie się rumienić przykryć ją folią aluminiową od góry.
P.S.
Zajrzyj na mój INSTAGRAM i FANPAGE – tu zawsze znajdziesz aktualności.
Wygląda pięknie, dziękuje za ten przepis, zawsze chciałam się nauczyć robić takie ciasta 😀