Bardzo lubię jeść tarty i kruche ciasta, na słodko i wytrawnie, ale nie lubiłam ich robić. Coś czuję jednak, że to się zmieni, bo na urodziny dostałam wspaniałego pomocnika do kuchni :). Już przy drugim użyciu sprzętu zrobiłam test na ciasto kruche – wyszło idealnie! Tarta ze szparagami również wyszła boska, musicie zrobić koniecznie!
Tarta ze szparagami, kozim serem i pomidorkami
Jak zrobić tartę ze szparagami?
składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- pół kostki masła (100 g)
- duże jajko
- szczypta soli
składniki na nadzienie tarty:
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- około 150 g koziego sera (u mnie greckiego)
- pęczek zielonych szparagów
- kilka pomidorków cherry lub śliwkowych
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
- parmezan do posypania na wierzchu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. W tym czasie przygotować masę do nadzienia. Wymieszać rózgą jajka ze śmietanką i przyprawami. Kozi ser pokroić w większą kostkę. Ze szparagów odłamać końcówki, a jeśli łodygi są grube to przekroić całego szparaga na pół.
Rozwałkować ciasto i wykleić nim formę na tartę, nie zapomnijcie o podniesionych brzegach. Po nakłuwać ciasto na środku widelcem aby nie wyrosło. Na wierzchu ciasta kładę papier do pieczenia i obciążam je najczęściej monetami (można fasolą lub grochem). Włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i wyłożyć środek tarty szparagami, kozim serem, pomidorkami. Wylać masę jajeczno-śmietankową, a na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską. Zmniejszyć temp. piekarnika do 160 st.C. i piec tartę przez 40 minut.
Tarta ze szparagami jest pyszna na ciepło, ale ciężko się ją kroi. Najlepiej smakuje na drugi dzień, można ją odgrzewać nawet w mikrofalówce. Przed podaniem posypują parmezanem.