Uwielbiam wszystkie odcienie niebieskiego, więc jak wpadły mi w ręce niebieskie galaretki to wiedziałam, że muszę przygotować coś ekstra! Domowy biszkopt, niebieska galaretka z borówkami, mascarpone z kremówką, niebieskie bezy i tęczowe żelki. Ciasto tęczowa chmurka to idealny tort dla dzieci.
Ciasto tęczowa chmurka nie dość, że jest przepiękne i wywołuje uśmiech na twarzy to jeszcze do tego jest niebiańsko pyszne! Lekkie jak chmurka!
Tęczowa chmurka – ciasto z galaretką i borówkami


składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
galaretka:
- 2 galaretki niebieskie
- 800 ml wrzątku
- 300-400 g borówki amerykańskiej
chmurka:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
do ozdoby:
- beziki u mnie niebieskie, ale mogą być białe (możesz kupić lub zrobić sam tu przepis na domowe bezy)
- tęczowe żelki
- mięta
Jak zrobić ciasto tęczowa chmurka?
- Przygotować biszkopt ubijając całe jajka z cukrem przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mikserem, a najlepiej ręcznie łopatką wymieszać ciasto. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w temp. 170 st.C. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić do ostudzenia.
- We wrzątku rozpuścić galaretki (użyłam szafirowych marki Wodzisław) i zostawić do wystudzenia. Jak galaretka będzie już tężejąca to wylać ją na biszkopt oraz powrzucać do niej borówki. Włożyć do lodówki ciasto, aby galaretka całkiem stężała.
- Ubić mascarpone razem z kremówką na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem wyłożyć na galaretkę.
- Wierzch ciasta ozdobić bezami, częściowo polecam je pokruszyć. Powbijać w krem tęczowe żelki i ozdobić miętą. Nasze niebiańskie ciasto gotowe :).

Polecam Wam też moje inne ciasta z owocami: