image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Tona chusteczek.
Katar. Kaszel.
I mnóstwo nauki.

Tiramisu
tiramisu
 2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 gram mascarpone
4 jajka
5 łyżek cukru
szczypta soli
szklanka mocnej kawy
kieliszek amaretto
kakao
Do ostudzonej kawy dodać amaretto.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka z 3 łyżkami cukru zmiksować na puszystą masę (można na parze).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do piany stopniowo dodawać pozostały cukier, czyli 2 łyżki i ubijać.
Do żółtek dodać mascarpone, chwilę zmiksować na niewielkich obrotach miksera (aby nie przebić), potem delikatnie łyżką wymieszać.
Dodać do masy ubitą pianę i łyżką całość wymieszać.
Połowę biszkoptów namoczyć w kawie z likierem i układać na dnie naczynia.
Na biszkopty wyłożyć połowę masy mascarpone i oprószyć ją kakao.
Powtórzyć czynność z nakładaniem namoczonych biszkoptów i masy.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.
tiramisu

10 Replies to “Tiramisu”

  1. blog okularnicy says: 24 kwietnia 2013 at 09:05

    Duś, dużo sił i zdrówka życzę :*

  2. robaszekk says: 24 kwietnia 2013 at 09:42

    Zdrowia przede wszystkim! A tiramisu to zdecydowanie mój ulubiony deser 🙂

  3. Jagoda S says: 24 kwietnia 2013 at 09:52

    Wygląda pysznie 🙂

  4. Mała kuchareczka says: 24 kwietnia 2013 at 13:52

    sama jeszcze nie robiłam tego deseru włoskiego, ale Pannę cottę tak. Aktualnie jest na moim blogu 🙂

  5. nuovana says: 24 kwietnia 2013 at 14:14

    ja zawsze bez jajek robię. Pięknie się prezentuje, na prawdę 🙂

  6. Kamciss says: 24 kwietnia 2013 at 19:29

    Pysznie wygląda 🙂

  7. Smakowy Raj - Olinka says: 24 kwietnia 2013 at 20:33

    Duśka śliczne Tiramisu :))
    wracaj szybko do zdrowia i sił :*
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj

  8. Barbara Kaźmierczak says: 24 kwietnia 2013 at 22:40

    Tiramisu nigdy mi się nie znudzi 😉 Uwielbiam!
    Zdrowia! ;* Ja też zasypana chusteczkami… katar i łzawiące oczy, alergia w akcji.

  9. wulkan-smaku says: 25 kwietnia 2013 at 18:43

    Klasyka ,ale przepyszna, twoje wygląda bardzo smakowicie 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.