Z dedykacją dla mojej wspaniałej Mamy prezentuję przepis na przepyszny torcik rabarbarowy z delikatną pianką i bezami. Ciasto prezentuje się pięknie, słodziutko, a do tego jest przepyszne, bo słodko-kwaśne. Ciasto idealne na Dzień Matki lub Dzień Dziecka. Po inne ciasta i przepisy z rabarbarem zapraszam Was tu: klik. Jak obchodzę Dzień Matki? Zaglądajcie na Insta Stories będę wrzucać filmiki – moje konto tu.
Torcik rabarbarowy z pianką i bezami
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki. cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
masa rabarbarowa:
5 łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe
galaretka truskawkowa
pianka:
300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
galaretka truskawkowa
szklanka wrzątku
łyżka cukru pudru
bezy do ozdoby, u mnie domowe, przepis tu
mięta do ozdoby
Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielić od żółtek, białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier, a następnie dodawać po kolei żółtka miksując porządnie.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia, a potem przekroić na pół.
Pierwszą część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy.
Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, zasypać cukrem i cukrem waniliowym – zagotować.
Gotować aż stanie się miękki i się rozpadnie, a następnie wrzucić 2 budynie i energicznie mieszać, ponownie zagotować.
Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i wymieszać.
Gotową masę wylać na biszkopt, wyrównać i odstawić do lodówki.
Kiedy galaretka rabarbarowa ostygnie, będzie jeszcze lepka, nie w pełni stężona to przykryć ją drugim blatem biszkoptu i włożyć do lodówki.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem (w upały można dodać śmietan-fix), a następnie wlewać strużką ciągle miksując tężejącą galaretkę.
Gotową masę wyłożyć na wierzch tortu i zostawić w lodówce do stężenia, najlepiej na kilka godzin.
Na koniec wierzch ozdobić pokruszonymi i całymi bezami oraz miętą.
Już kiedyś widziałam podobny przepis i przyznam, że twój wpis zachęca mnie ponownie do eksperymentów w kuchni 🙂
Dziękuję i zachęcam do zrobienie, bo jest wart pracy , ten smak ah 🙂
Narobiłaś mi ogromnej ochoty na to ciasto ♥ Uwielbiam rabarbar, muszę wypróbować. Pokombinuję też z innymi owocami.
Truskawkowe będzie cudowne 🙂
Cudne ciasto, idealne na tak szczególny dzień 🙂