Idealny tort na święta to tort makowy z brzoskwiniami. Coś pysznego! Nowoczesne ozdobienia sprawia, że tort wygląda niezwykle! Rozmaryn udaje świetnie choinkę! 🙂
Tort makowy z brzoskwiniami
przepis na tort makowy
makowy biszkopt:
- 850 g masy makowej z bakaliami (Bakalland najlepsza)
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 6 łyżek mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 330 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie – śmietan fix
- do przełożenia: plasterki brzoskwiń z puszki
- do ozdoby: kruche ciasteczka, mak, rozmaryn, żurawina, beziki
Jak zrobić tort makowy?
Przygotować biszkopt – masę makową wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić na jasną, puszystą masę. Do tej masy dodać masę makową i wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać je do makowego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części i rozdzielić na dwie okrągłe blaszki o średnicy 24 cm lub piec najpierw jedną część, a potem drugą. Piec w temp.180 st.C. przez 30 min. Ostudzić blaty.
Zmiksować kremówkę z cukrem pudrem na sztywno (można dać śmietan fix). Dodać mascarpone i krótki miksować aż masa będzie gładka.
Pierwszy blat makowy wyłożyć na paterze, następnie na górze dać około 1/3 masy mascarpone, na to położyć plasterki brzoskwiń. Przykryć kolejnym blatem, który z wierzchu i z brzegu wysmarować pozostałym kremem z mascarpone. Ozdobić dowolnie. Piękny tort makowy gotowy!
Za makiem nie przepadam ale z tortem może dało by radę 🙂
Wygląda pięknie <3
Lubię mak, więc chętnie kiedyś wypróbuję;)
Taki torcik chciałabym na urodzinki 🙂