image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Na pewno dobrze znacie już przepis na schab ze śliwką, ja robiłam już też schab z morelami czy z żurawiną. Tym razem postanowiłam kawałek mięsa nafaszerować wszystkim na raz, efekt murowany! Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie gośćmi 🙂

Przepis na schab faszerowany suszonymi owocami

    • 1,5 kg schabu
    • marynata: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, zioła prowansalskie, 2 łyżki oleju
    • kilka sztuk moreli
    • kilka sztuk suszonych śliwek
  • garść żurawiny

Jak zrobić schab faszerowany suszonymi owocami?

Naciąć schab tak aby w środku powstała kieszonka. W to miejsce poupychać naprzemiennie suszone owoce: śliwki, morele i żurawinę. Z zewnątrz natrzeć schab olejem wymieszanym z przyprawami. Odstawić na noc w lodówce. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temp 180 st.C. przez 1,5 godziny. Warto schab faszerowany suszonymi owocami wystawić w całości na stół, bo w przekroju prezentuje się efektownie.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.