Tort truskawkowy bez pieczenia
świeża mięta
Galaretki poziomkowe rozpuścić w wodzie i zostawić do przestudzenia.
Truskawki bez szypułek zmiksować blenderem mus.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie przelewać je stopniowo do ubitej śmietany.
Wylać trochę masy do tortownicy o średnicy 26 cm, a następnie przekrojone na pół biszkopty układać przy brzegu formy (dzięki temu, że nalejemy trochę masy będzie łatwo je układać).
Włożyć do lodówki aby masa trochę stężała, a następnie wylać całość i ponownie włożyć do lodówki.
Rozpuścić krystaliczną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu.
Na wierzchu tortu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą krystaliczną galaretką.
Włożyć do lodówki – przed podaniem ozdobić miętą.
Truskawek już się najadłam, teraz czekam na sezon śliwkowy 🙂
O Matko! Cudownie to wygląda!
Zapraszam do nas: protistskitchen.blogspot.com
Gratulacje!
Kolejnych wspaniałych wspólnych lat Wam życzę 🙂
A tort idealny na tak doniosłą okazję 🙂