image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj jest nasz dzień – mój i P. To już tyle lat wspólnego pałaszowania moich słodkości :).

Tort truskawkowy bez pieczenia

500 g świeżych truskawek + kilkanaście sztuk na wierzch
2 galaretki poziomkowe + 400 ml gorącej wody
500 ml śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru (do smaku)
galaretka krystaliczna (przezroczysta) smak truskawka-wanilia
podłużne biszkopty
świeża mięta

Galaretki poziomkowe rozpuścić w wodzie i zostawić do przestudzenia.
Truskawki bez szypułek zmiksować blenderem mus.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie przelewać je stopniowo do ubitej śmietany.
Wylać trochę masy do tortownicy o średnicy 26 cm, a następnie przekrojone na pół biszkopty układać przy brzegu formy (dzięki temu, że nalejemy trochę masy będzie łatwo je układać).
Włożyć do lodówki aby masa trochę stężała, a następnie wylać całość i ponownie włożyć do lodówki.
Rozpuścić krystaliczną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu.
Na wierzchu tortu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą krystaliczną galaretką.
Włożyć do lodówki – przed podaniem ozdobić miętą.

3 Replies to “Tort truskawkowy bez pieczenia”

  1. Agata Kądziołka says: 7 lipca 2017 at 10:46

    Truskawek już się najadłam, teraz czekam na sezon śliwkowy 🙂

  2. Nikola i Martyna says: 12 lipca 2017 at 12:15

    O Matko! Cudownie to wygląda!
    Zapraszam do nas: protistskitchen.blogspot.com

  3. gin says: 16 lipca 2017 at 14:55

    Gratulacje!
    Kolejnych wspaniałych wspólnych lat Wam życzę 🙂
    A tort idealny na tak doniosłą okazję 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.