Przypomniałam sobie, że obiecywałam Wam przepis „sincronizadas”, który przygotowywałam na warsztatach z kuchni meksykańskiej. Jest to danie podobne do quesadilla, czyli zapiekane tortille z owocowo-warzywną salsą.
Tortille zapiekane z salsą
500 g sera żółtego
500 g usmażonego filetu z kurczaka
200 g szynki
salsa:
2-3 papryczki chipotle lub inne ostre
pół świeżego anansa lub cała puszka ananasa lub 2 sztuki mango
1-2 cebule czerwone
pęczek świeżej kolendry
pęczek mięty
sok z 2 limonek
sól, pieprz, chilli
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kurczaka i szynkę pokroić w paseczki.
Przygotować salsę – pokroić w małą kosteczkę papryki, ananasa lub mango, cebulę.
Wymieszać z posiekaną kolendrą i miętą.
Dodać sok z limonek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Na pierwszy placek tortilli położyć trochę sera, kurczaka, szynki i na całej powierzchni odsączoną na sitku salsę. Na wierzch salsy trochę sera i przykryć drugim plackiem.
Powtórzyć z kolejnymi plackami tortilli.
Na wierzch wszystkich placków można dać trochę sera i ziół.
Zapiekać w temp. 180 st.C. przez około 15 minut.
o fajny pomysł:) chyba gdzieś mam w domu placki do tortilli więc chętnie skorzystam z pomysłu:)