image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Przypomniałam sobie, że obiecywałam Wam przepis „sincronizadas”, który przygotowywałam na warsztatach z kuchni meksykańskiej. Jest to danie podobne do quesadilla, czyli zapiekane tortille z owocowo-warzywną salsą. 
Tortille zapiekane z salsą


10 tortilli

500 g sera żółtego
500 g usmażonego filetu z kurczaka
200 g szynki 
salsa:
2-3 papryczki chipotle lub inne ostre
pół świeżego anansa lub cała puszka ananasa lub 2 sztuki mango
1-2 cebule czerwone
pęczek świeżej kolendry
pęczek mięty
sok z 2 limonek
sól, pieprz, chilli
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kurczaka i szynkę pokroić w paseczki.
Przygotować salsę – pokroić w małą kosteczkę papryki, ananasa lub mango, cebulę. 
Wymieszać z posiekaną kolendrą i miętą.
Dodać sok z limonek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Na pierwszy placek tortilli położyć trochę sera, kurczaka, szynki i na całej powierzchni odsączoną na sitku salsę. Na wierzch salsy trochę sera i przykryć drugim plackiem.
Powtórzyć z kolejnymi plackami tortilli.
Na wierzch wszystkich placków można dać trochę sera i ziół.
Zapiekać w temp. 180 st.C. przez około 15 minut.

One Reply to “Tortille zapiekane z salsa”

  1. Justyna Żak says: 23 listopada 2014 at 09:48

    o fajny pomysł:) chyba gdzieś mam w domu placki do tortilli więc chętnie skorzystam z pomysłu:)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.