Chleb w jajku.
Od dzieciństwa.
Uwielbiam. Pav też uwielbia.
Rzadko jemy śniadania razem.
Ale dobrze wie, że te tosty.
Zawsze chętnie zjem.
Nie tylko na śniadanie.

Tosty francuskie na wytrawnie

4 kromki chleba (może być czerstwy)
jajko
1/4 szklanki mleka
duża szczypta soli i pieprzu
szczypta oregano
pomidor
Wymieszać jajko z mlekiem i przyprawami.
W mieszance zanurzać kromki chleba, ale nie za mocno.
Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podawać z pomidorem, lubię też z ketchupem.
wersja na słodko tutaj -> tosty francuskie na słodko

30 Replies to “Tosty francuskie na wytrawnie.”

  1. Na krachym spodzie says: 21 marca 2012 at 14:17

    Też je lubię i muszę zmienić harmonogram, bo post o nich mam zaplanowany na weekend 🙂 no ale nie będziemy ludzi katować nad miarę… pójdzie na przyszłość…

  2. Moje Skromności says: 21 marca 2012 at 14:28

    Już wiem co zaraz zrobię do jedzenia 😉

  3. Madzialena says: 21 marca 2012 at 14:34

    Nigdy ich nie jadłam 🙂 Wszyscy wspominają je jako 'smak dzieciństwa' 🙂
    Za to niedawno odkryłam w wersji na słodko, którą uwielbiam więc czas wypróbować i takie 🙂

  4. asieja says: 21 marca 2012 at 14:52

    chleb w jajku jest super! a bułka paryska jeszcze lepsza.

  5. Dominika says: 21 marca 2012 at 14:53

    wytrawnych jeszcze nie jadłam 🙂

  6. basia says: 21 marca 2012 at 15:24

    uwielbiam takie tosty, nasze dzieciaczki rowniez – choc bez dodatkow, tylko moczone w jajku.
    Super na zaspokojenie kazdego glodu…

  7. Panna Malwinna says: 21 marca 2012 at 16:11

    takie tosty świetnie smakują o każdej porze dnia;)

  8. Agnieszka (arcoiris) says: 21 marca 2012 at 16:51

    Robię takie jak zostaje dużo suchego chleba, ale nie dodaję mleka.

  9. Agnieszka (arcoiris) says: 21 marca 2012 at 16:51

    Robię takie jak zostaje dużo suchego chleba, ale nie dodaję mleka.

  10. Majalena says: 21 marca 2012 at 17:15

    mmm… wyglądają smakowicie.. moje jakoś tak nie są efektowne wizualnie.. ale też są smaczne 🙂
    Smacznego 🙂

  11. Brenia says: 21 marca 2012 at 17:50

    Do tej pory robiłam takie, ale na słodko, trzeba będzie wypróbować Twoją wersję 🙂

  12. slyvvia says: 21 marca 2012 at 17:52

    Robiłam kiedyś takie, ale posypałam jeszcze żółtym serem. Pycha 🙂

  13. Maggie says: 21 marca 2012 at 18:06

    Tez lubie. Ba, nawet wole w wytrawnej wersji (choc slodkie, z kromki brioche, tez sa pyszne.)

  14. burczymiwbrzuchu says: 21 marca 2012 at 18:09

    Też uwielbiam od dziecka, chociaż wtedy jeszcze nie wiedziałam, że to tosty francuskie. Na wytrawnie lubię z serem, czosnkiem i chilli 🙂 Ale tak naprawdę są pyszne same w sobie, więc z samym pomidorkiem też smakowicie 🙂

  15. noclaudine says: 21 marca 2012 at 18:37

    mniam! ja toleruje tylko te robione przez mamę, delikatnie posypane cukrem pudrem, albo z domowym dżemem, mmhmhhm, również jest to wspomnienie dzieciństwa, takie piękne, a tak często zapominane ; )

  16. ola says: 21 marca 2012 at 19:04

    Dzisiaj jadłam na kolację 😀
    pyszności!

  17. Sue says: 21 marca 2012 at 19:07

    Temat mojej dzisiejszej rozmowy z koleżanką. Też bardzo lubię na wytrawnie. 🙂

  18. Nemi says: 21 marca 2012 at 20:05

    Uwielbiam je:) Ostatnio podałam do nich dżem:)

  19. Dusia says: 21 marca 2012 at 20:05

    O tak z serem smakują też świetnie! Czosnek to jest myśl!:)

  20. Lovelykate says: 21 marca 2012 at 20:07

    Smaki z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie innej wersji niż wytrawnej 🙂

  21. Avelina says: 21 marca 2012 at 20:09

    Robię czasami francuskie tosty na słodko na śniadanie, chętnie wypróbuję wersję wytrawną 🙂

  22. blog okularnicy says: 21 marca 2012 at 20:52

    najlepszy sposób na to, aby chlebek się nie zmarnował 🙂

  23. niebochce says: 21 marca 2012 at 21:16

    tosty francuskie mogę jeść w każdej wersji :D.

  24. Ewa says: 21 marca 2012 at 21:30

    matko, pychota, to jest przykład na idealne sniadanie bez wymyślania, grubo zmielony pieprz i mogę tak codziennie

  25. Cookie says: 22 marca 2012 at 13:18

    Ja robię w wersji na slodko … do rozmemłanych jajek dosypuję troche gałki muszkatałowej i/lub cynamonu , oraz trochę cukru waniliowego ,a następnie podaję z konfiturą….mmmmmm pycha 🙂

  26. Joanna Skoraczyńska says: 22 marca 2012 at 13:29

    Ciekawe podejście do tostów francuskich, ale ja chyba jednak wolę wersję na słodko, więc cofam się do Twojego poprzedniego postu na ten temat 😀

  27. Shyfull says: 22 marca 2012 at 14:47

    chleb w jajku tez uwielbiam i od zawsze wolałam go w wersji wytrawnej aniżeli z cukrem 🙂

  28. Dusia says: 22 marca 2012 at 15:40

    Dziewczyny ja wiem, że jest wersja na słodko
    tutaj robiłam: http://dusiowa-kuchnia.blogspot.com/2012/03/tosty-francuskie-z-dzemem-truskawkowy.html

    jednak wolę na wytrawnie, przynajmniej nie tuczy tak:)

  29. Marzena says: 23 marca 2012 at 14:35

    oo, pycha :D. I tak tak ketchup!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.