Uwielbiam czerwone pomarańcze, które pochodzą prosto z Sycylii. Są niezwykle soczyste i słodziutkie i zaskakują swoim czerwonawym wnętrzem. Obłędne! Zachęcam do wykorzystania konkretnie ich do tego ciasta, ale oczywiście spokojnie możecie użyć też klasycznych pomarańczy.
Na wstępie chciałabym przypomnieć, aby wybierać cytrusy eko niepryskane chemią, bo niestety wszystkie najnowsze badania pokazują, że wrzątek nie usuwa chemii, więc nawet się nie bawcie się w sparzanie. Użyjcie eko pomarańczy lub nie korzystajcie z ich skórki.
Ucierane ciasto z czerwonych pomarańczy
składniki na ciasto:
- 250 g masła (cała kostka i 1/4 kostki)
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub starej skórki z eko pomarańczy
- 80 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśnięty lub z kupnego gdzie jest 100% soku z owoców)
lukier:
4 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego lub kupnego)
około pół szklanki cukru lub więcej
do ozdoby:
- plasterki czerwonych pomarańczy
Przygotuj składniki wcześniej, bo muszą być w tej samej temp. pokojowej. Zacznij od miksowania masła z cukrem na biały puch, trwa to około 5 minut. Potem dodawaj stopniowo jedno jajko za drugim i miksuj. Ciasto będzie w tym momencie mogło wyglądać jak zważone, nie przejmuj się. Dodaj skórkę z pomarańczy lub jak ja ekstrakt z pomarańczy, a potem wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość na gładko i na koniec wlej jeszcze sok pomarańczowy i miksuj do połączenia się składników.
Użyłam blachy w kształcie serca – możecie użyć tortownicy o średnicy około 20-22 cm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto do środka formy i wyrównaj. Piecz przez 50 minut w temp. 180 st.C. – ciasto może się rumienić mocno, w razie potrzeby przykryj folią. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło – na patyczku nie mogą pozostać mokre okruszki, musi wyjść z ciasta suchy patyczek bez przylepionych okruszków. Wystudź ciasto.
Po wystudzeniu przygotuj lukier mieszając ręcznie sok z cukrem pudrem do pożądanej konsystencji. Jedni lubią rzadki inni gęsty. Wylej na ciasto, a wierzch przyozdób plasterkami czerwonych pomarańczy.
Ciasto ucierane z czerwonymi pomarańczami gotowe do kawki lub herbatki.