image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Jeżeli kochacie ten typ ciasta to obowiązkowo musicie zrobić. Ta babka mandarynkowa z makiem jest przepyszna! Pachnie mandarynkami, nie jest za sucha, a mak chrupie przyjemnie między zębami. To idealna babka na święta Bożego Narodzenia.

Babka mandarynkowa z makiem

babka mandarynkowa

składniki na babkę mandarynkową:

  • 3/4 kostki masła miękkiego (150 g)
  • 200 g cukru (pół na pół trzcinowy z białym)
  • 50 g jogurtu
  • opcjonalnie kilka kropel dobrej jakości olejku/aromatu pomarańczowego
  • 3 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku
  • skórka starta z 3 mandarynek
  • 100 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub kupnego soku mandarynkowego
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
  • cukier puder, suszone pomarańcze do ozdoby

Babka mandarynkowa – jak zrobić?

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę przez około 5 minut. Dodać jogurt i olejek pomarańczowy. Kolejno dodawać jajko po jajku – wrzucić jedno miksować aż się masa połączy i dopiero wtedy dodać kolejne jajko. Następnie wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mak. Zacząć miksować i wrzucić skórkę z mandarynek oraz wlać sok.

Ciasto przełożyć do małej keksówki (22 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 170 st. C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wasza babka mandarynkowa jest już gotowa, wystarczy ją ostudzić na kratce.

Przed podaniem ciasto posypać cukrem i ozdobić suszonymi pomarańczami. Można też przygotować lukier królewski i ozdobić babkę skórką pomarańczową. Świetnie będzie też tu pasować polewa czekoladowa.

babka mandarynkowa

Obejrzyj jak powstawała sesja tego ciasta:

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.