Pyszne, lekkie, delikatnie ciasto z kwaskowatym rabarbarem, a do tego bardzo proste do zrobienia. Wszystkie przepisy z rabarbarem tu. Jeśli zrobicie to wyślijcie na fanpagu zdjęcie lub oznaczajcie zdjęcia na instagramie.

Ucierane ciasto z rabarbarem

4 jajka
250 g margaryny lub masła
1,5 szklanki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać 3 łyżkami cukru.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodawać kolejno po 1 jajku ciągle miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do miski i zmiksować aż ciasto będzie gładkie.
Blaszkę dużą, prostokątną 20×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto na papier, wyrównać – z rabarbaru odlać sok, który puścił, a następnie rozłożyć go na cieście, delikatnie dociskając do ciasta.
Piec przez 45 minut w temp.180 st.C. do tzw. suchego patyczka.

7 Replies to “Ucierane ciasto z rabarbarem”

  1. Plakaty do Kuchni says: 24 maja 2017 at 07:36

    Uwielbiam ciasta z rabarbarem. W tym roku zdecydowałam się nawet na to, by wyhodować swój własny w ogrodzie. Nie było to wcale trudne. 🙂

  2. prostadieta.pl says: 27 maja 2017 at 17:35

    Ciasto wygląda wybornie, na pewno mnie skusi przetestowanie tego przepisu 🙂 Dzięki i zajrzyj na mojego bloga 🙂

  3. BlingBlingMakeUp says: 29 maja 2017 at 16:44

    Swietny latwy przepis, bardzo takie lubie. A rabarbar uwielbiam 😉

  4. Dusia says: 29 maja 2017 at 19:55

    to kiedy zrobisz ciasto? 🙂

  5. Wiktor Jagielski says: 31 maja 2017 at 11:45

    Dużo tego rabarbaru u Ciebie – to celowy zabieg? 🙂

  6. Dusia says: 31 maja 2017 at 12:14

    Celowo, bo mamy sezon 🙂 Piękny Twój sklep 🙂

  7. gin says: 4 lipca 2017 at 10:59

    Mmm, wygląda po prostu cudownie! 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.