Pyszne, lekkie, delikatnie ciasto z kwaskowatym rabarbarem, a do tego bardzo proste do zrobienia. Wszystkie przepisy z rabarbarem tu. Jeśli zrobicie to wyślijcie na fanpagu zdjęcie lub oznaczajcie zdjęcia na instagramie.
Ucierane ciasto z rabarbarem
4 jajka
250 g margaryny lub masła
1,5 szklanki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łodygi rabarbaru + 3 łyżki cukru
Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać 3 łyżkami cukru.
Margarynę lub masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodawać kolejno po 1 jajku ciągle miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do miski i zmiksować aż ciasto będzie gładkie.
Blaszkę dużą, prostokątną 20×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto na papier, wyrównać – z rabarbaru odlać sok, który puścił, a następnie rozłożyć go na cieście, delikatnie dociskając do ciasta.
Piec przez 45 minut w temp.180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Uwielbiam ciasta z rabarbarem. W tym roku zdecydowałam się nawet na to, by wyhodować swój własny w ogrodzie. Nie było to wcale trudne. 🙂
Ciasto wygląda wybornie, na pewno mnie skusi przetestowanie tego przepisu 🙂 Dzięki i zajrzyj na mojego bloga 🙂
Swietny latwy przepis, bardzo takie lubie. A rabarbar uwielbiam 😉
to kiedy zrobisz ciasto? 🙂
Dużo tego rabarbaru u Ciebie – to celowy zabieg? 🙂
Celowo, bo mamy sezon 🙂 Piękny Twój sklep 🙂
Mmm, wygląda po prostu cudownie! 🙂