Jakiś czas temu na fanpagu Miasta Gdańsk ruszył konkurs pt:”Gdańsk w słoiku zakręcony”. Wysłałam swój przepis na sok z aronii z gdańskiego krzaczka i…przepis się spodobał, a ja dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Fumenti, gdzie w menu miały znaleźć się starogdańskie przepisy w nowoczesnej odsłonie. Warsztaty poprowadzone zostały przez Kamila Sadkowskiego.
Na warsztatach podzieliliśmy się na pary i zaczęliśmy wspólne gotowanie. Ja przygotowywałam sos z raków i szyjek rakowych, który budził spore zainteresowanie, szczególnie, kiedy całe raki trzeba było zblenderować – poruszenie w kuchni, bo jak to potem zjeść? Na szczęście wszystko potem było przecedzane przez gęste sitko. Do sosu piekłyśmy sandacza, który podany był z kaszą pęczak gotowaną w czerwonym winie z wanilią i ratatouille.
fot.Miasto Gdańsk |
Przygotowywane były także powidła śliwkowe z rodzynkami i rumem, kurku z puree i oliwą, zupa chlebowa z razowca z pulpetami oraz zapiekane maliny pod kremem tiramisu.
fot. Miasto Gdańsk |
fot.Miasto Gdańsk |
Na przystawkę: kurki z puree czosnkowym i oliwą pietruszkową podane z kiełkami buraka.
fot. Miasto Gdańsk |
fot. Miasto Gdańsk |
Zupa z razowca z kulkami mięsnymi z cynamonem (najmniej mi smakowała, prawdopodobnie przez cynamon w mięsie)
Pożywiamy się z Asiejką.
fot. Miasto Gdańsk |
fot. Miasto Gdańsk |
fot. Miasto Gdańsk |
fot. Miasto Gdańsk |
Zapiekane maliny w kremie tiramisu z amaretto (obłędnie dobry)
Dziękuję wszystkim za spędzenie miłego wieczoru na wspólnym gotowaniu 🙂
Ogromne podziękowanie dla organizatora – Miasta Gdańsk zarówno za kulinarny konkurs, jak i zorganizowanie świetnych i smakowitych warsztatów pt: „Gdańsk w słoiku zakręcony”.
I LOVE GDN 🙂
więcej zdjęć w albumie na fanpagu: klik
Bardzo fajne potrawy 🙂 Mam nadzieję, że podasz przepis na zupę, bo wygląda rewelacyjnie 🙂
aż się głodna zrobiłam od patrzenia na te przysmaki,
też ustawiam się w kolejce po przepis na zupę