Kiedy przygotowywałam nalewkę z aronii wpadłam na pomysł przygotowania również soku lub syropu z tego pełnego zdrowia owocu. Taki syrop idealny jest na zimę, idealnie smakuje w herbatce lub samej wodzie. Jego właściwości będą zapobiegać zimowym przeziębieniom.
Syrop z aronii
1 kg aronii
litr wody
1 kg cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować.
Taki gorący syrop przelać do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Z przepisu powstaje gęsty i słodki syrop do rozcieńczania, do picia jako sok.
Muszę sobie zasadziić aronię i też będę robić taki soczek 🙂
Syrop bardzo fajny. Ja swój zostawiam na noc żeby nabrał aromatu wiśniowego. Odcedzam dopiero drugiego dnia. Polecam z malinami lub miętą także bardzo dobry.
Hmm, chyba zrobię co by mieć czego dolewać do herbaty. 🙂
Z chęcią bym się takiego napiła;)
jakie śliczne etykietki 🙂
Ja mam pytani odnośni liści wiśni. Ponieważ ich nie mam:( Czy bez tego również mogę przygotować sok?
a może porzeczki liście? generalnie za zadanie mają wyciągnąć gorycz, jeśli nie masz liści wisni proponuje wcześniej zamrozić owoce i wtedy spróbować
Dziękuję za informację. Postaram się zdobyć liście wiśni 🙂 Pozdrawiam.
Ja robię w domu tylko sok, a potem zimą po prostu dolewam wódki do niego 😀