image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dwa dni temu podałam przepis na dosyć proste ciasto ze śliwkami, dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na jogurtowe ciasto również tymi owocami. W głosowaniu na fanpagu to ciasto wygrało tuż przed tartą 🙂 
Dzisiaj również chciałabym życzyć wszystkiego wspaniałego mojemu Ukochanemu, który obchodzi dzisiaj swoje urodziny – sto lat Pav! 🙂
Ciasto jogurtowe ze śliwkami (niskotłuszczowe)
ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masła rozpuszczonego
300 g jogurtu greckiego
10 śliwek
płatki migdałów
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone masło i jogurt, zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie – jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno mieć grudki, dzięki czemu będzie pulchne i nie zbite.
Ciasto przelać do kwadratowej formy 20x20cm.
Na wierzchu układać połówki śliwek bez pestek, skórką do dołu.
Śliwki posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st.C.
ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

19 Replies to “Ciasto jogurtowe ze śliwkami”

  1. Karolina says: 6 września 2013 at 11:19

    takie pyszne i jeszcze niskotłuszczowe 🙂 super pomysł 🙂

  2. Justyna Bąk says: 6 września 2013 at 11:46

    wygląda pysznie, bardzo lubię takie ciasta z owocami:) i co ja będę robić jak się sezon skończy /

  3. pinkyyy says: 6 września 2013 at 13:42

    Też czasem robię podobne :> Jest pyszne 😀

  4. jelka says: 6 września 2013 at 14:34

    Właśnie takiego przepisu szukałam:)

  5. Inspirowane Smakiem says: 6 września 2013 at 16:11

    Wygląda smacznie. Lubię wszystko, co ze śliwkami. 🙂

  6. Majana says: 7 września 2013 at 08:03

    Jogurtowe ciasta są pyszne, mniam:)

  7. Grace says: 7 września 2013 at 19:47

    jeden z moich ulubionych klasyków!

  8. Elficzna says: 8 września 2013 at 14:21

    bardzo lubię ciasta z jogurtem..są wtedy takie delikatne i puszyste 🙂

  9. Paulina Kwiatkowska says: 8 września 2013 at 18:17

    Rewelacyjne takie ciacha 😉

  10. Aleksandra. says: 10 września 2013 at 21:05

    baaardzo, bardzo dobre ;))

  11. Anonimowy says: 14 września 2013 at 19:59

    Czy podana w przepisie ilość masła: 25g jest właściwa?
    Nie powinno być przypadkiem 250g? Dziękuję!

    1. Dusia says: 14 września 2013 at 20:25

      Ma być 25 gramów więc się zgadza, bo jest to ciasto niskotłuszczowe.

  12. Ifff says: 18 września 2013 at 13:27

    Mam wszystko wygląda apetycznie i zachęcająco, tylko jedno pytanie: czy czymś trzeba wyłożyć blachę, lub wysmarować.. opruszyć? Z góry dziękuję! pozdrawiam!

    1. Dusia says: 18 września 2013 at 13:43

      Najlepiej użyc papieru do pieczenia albo wysmarowac dowolnym tluszczem i oproszyc maką. Ja piekłam w formie silikonowej której nie trzeba smarowac ani wyklada papierem

    2. Dusia says: 18 września 2013 at 13:45

      jeśli upieczesz podeślij fotkę dołączy do galerii czytelników na fanpagu

  13. Anonimowy says: 18 września 2013 at 13:28

    Wszystko wygląda bardzo prosto, smacznie i zachęcająco, tylko jedno pytanie: czy blachę czymś wyłożyć/wysmarować/opruszyć?
    pozdrawiam! 🙂

  14. Anonimowy says: 18 września 2013 at 13:48

    Super, dziękuję za odpowiedź! 😀 jak tylko będę miała gotowe ciacho, podzielę się efektem końcowym na zdjęciach 😀

  15. Anonimowy says: 7 października 2013 at 18:44

    Bardzo podoba mi sie Twoja Dusiowa kuchnia,wszystko ma swoje miejsce GRATULUJE. A czy moze byc zwykly naturalny jogurt? Pozdrawiam!!!

    1. Dusia says: 7 października 2013 at 19:51

      Bardzo dziękuję, to miłe i cieszy:) można dodać ale gęsty taki sztywny, chyba bakoma ma naturalny taki.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.