Za samymi śliwkami nie przepadam, za powidłami też, ale ciasta ze śliwkami to coś, co bardzo lubię. Dzisiaj ciasto ze śliwkami wyjątkowo puszyste i delikatne. Takie idealne do kawki lub herbatki. Zapraszam na prosty przepis na ciasto ze śliwkami. Inne przepisy na ciasta ze śliwkami:
Delikatne ciasto ze śliwkami
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
około 10 sztuk śliwek
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać.
Nadal miksując dodawać po kolei żółtka, a następnie stróżką wlać olej.
Zmiksować aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie wymieszać (albo mikserem na najwolniejszych obrotach) do połączenia się składników.
Ciasto przelać do prostokątnej formy 20×30 cm (lub piec w dużej tortownicy, moja była troszkę za mała, proponuję 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Śmieszne, jak to jest – surowe śliwki nie, za to w cieście tak 🙂 Zupełnie zmienia się ich smak i konsystencja, a to przecież ciągle ten sam owoc…
Ciacho wygląda wspaniale 🙂
Takie proste smaki są najlepsze! *.*
Idealne ciasto na obecną aurę!
a ile jajek?
6 jajek, wers się na lewo przesunął i nie było widać
Bardzo delikatne 🙂 Wprost przepyszne!!!!
Wspaniale, że smakowało 🙂
Właśnie szukałam ciasta ze śliwkami, ale nie drożdżowego, i nie kruchego. Oto coś, czego potrzebowałam. Własnie jest w piecu – pachnie dobrze, zobaczymy jak smakuje 🙂 Dziekuję za przepis!
Mam nadzieję, że smakowało 🙂
Witam czy trzeba najpierw nagrzać piekarnik czy nie?
tak trzeba
Pyszne ciasto,przepis rewelacja 🙂