Za samymi śliwkami nie przepadam, za powidłami też, ale ciasta ze śliwkami to coś, co bardzo lubię. Dzisiaj ciasto ze śliwkami wyjątkowo puszyste i delikatne. Takie idealne do kawki lub herbatki. Zapraszam na prosty przepis na ciasto ze śliwkami. Inne przepisy na ciasta ze śliwkami:
Delikatne ciasto ze śliwkami
proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami

6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
około 10 sztuk śliwek
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać.
Nadal miksując dodawać po kolei żółtka, a następnie stróżką wlać olej.
Zmiksować aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie wymieszać (albo mikserem na najwolniejszych obrotach) do połączenia się składników.
Ciasto przelać do prostokątnej formy 20×30 cm (lub piec w dużej tortownicy, moja była troszkę za mała, proponuję 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami
proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami
proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami
proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami

11 Replies to “Ciasto ze śliwkami”

  1. gin says: 28 sierpnia 2014 at 21:08

    Śmieszne, jak to jest – surowe śliwki nie, za to w cieście tak 🙂 Zupełnie zmienia się ich smak i konsystencja, a to przecież ciągle ten sam owoc…
    Ciacho wygląda wspaniale 🙂

  2. Martha says: 29 sierpnia 2014 at 15:27

    Takie proste smaki są najlepsze! *.*
    Idealne ciasto na obecną aurę!

  3. Anonimowy says: 2 września 2014 at 09:37

    a ile jajek?

    1. Dusia says: 2 września 2014 at 11:50

      6 jajek, wers się na lewo przesunął i nie było widać

  4. Anonimowy says: 3 września 2014 at 20:32

    Bardzo delikatne 🙂 Wprost przepyszne!!!!

    1. Dusia says: 4 września 2014 at 12:15

      Wspaniale, że smakowało 🙂

  5. Anonimowy says: 12 października 2014 at 14:43

    Właśnie szukałam ciasta ze śliwkami, ale nie drożdżowego, i nie kruchego. Oto coś, czego potrzebowałam. Własnie jest w piecu – pachnie dobrze, zobaczymy jak smakuje 🙂 Dziekuję za przepis!

    1. Dusia says: 12 października 2014 at 20:23

      Mam nadzieję, że smakowało 🙂

  6. Anonimowy says: 19 października 2014 at 11:26

    Witam czy trzeba najpierw nagrzać piekarnik czy nie?

  7. Anonimowy says: 19 października 2014 at 13:18

    Pyszne ciasto,przepis rewelacja 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.