Takie piękne.
I takie dobre.
Idealny deser.
Najlepszy z mlekiem.
Idealny deser.
Najlepszy z mlekiem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami
Zaczyn:
dwa opakowania suchych drożdży
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki mąki
szczypta cukru
Ciasto:
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/4 kostki miękkiego masła (63g)
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki
około 0,5kg śliwek
Kruszonka:
180g mąki pszennej
100g cukru
łyżka cukru waniliowego
pół kostki miękkiego masła
szczypta cynamonu
Przygotować zaczyn: wymieszać mleko z drożdżami i dodać mąkę z cukrem.
Odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić, można ręcznie albo tak jak ja posłużyć się robotem z hakami. Ciasto ma być elastyczne.
Przykryć i zostawić na godzinę do rośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to wyrośnięte ciasto.
Na ciasto wyłożyć przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
Na śliwki wysypać kruszonkę i zostawić 30minut do wyrośnięcia.
Piec 45minut w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka.
Ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego Kasia 116 MPM, który dostałam w ramach testowania od Polska Gotuje. Sprzęt bez problemu sobie poradził z przygotowaniem drożdżowego ciasta, a ja nie musiałam się nic przy tym namęczyć 🙂
Uwielbiam takie proste dania 😉 Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. W połączeniu z pieczonymi śliwkami to wyjątkowe doznanie…
Ciasto drożdżowe, to moje ulubione 🙂 a jak do tego jeszcze śliwki to już nie mam pytań 🙂
królestwo za drożdżówkę 😀
wspaniałe, u mnie właśnie drożdżowe wyrasta 🙂
Ulubione 🙂
Najlepsze drożdżowe jest właśnie ze śliwkami! Pycha 🙂
Uwielbiam śliwkowe!
ulubione ciasto mojego mężulka
najpyszniejsze ciasto świata 🙂
Pyszności:)
uwielbiam drożdżowe ze śliwkami! najlepsze 🙂
Drożdżowe tylko ze śliwkami. Uwielbiam!
A w dodatku robot to mój imiennik 🙂
dawno nie jadłam już drożdzowego ze śliwkami, a do tego jeszcze ta kruszonka z cynamonem. Pycha!
Taki robot z wielka przyjemnoscią widziaabym w mojej kuchni 🙂
Mniamm moje ulubione :)Cudne zdjęcia 🙂
Uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwkami!
Ale dawno nie jadłam ciasta drożdżowego… Szkoda, że tak daleko do Ciebie po kawałek ciasta 🙂
Ależ apetycznie ono tu wygląda. 🙂
Uwielbiam<3
Moje ulubione ciasto Mamy 🙂 Z owocami smakuje najlepiej, szczególnie z malinami 😉
Mogę się wprosić?;)
Mnie drożdże nie lubią.
Drożdżowe z owocami jest dobre na wszystko
ostatnio robiłam kruche ze śliwkami i kruszonką:) może teraz pora na drożdżowe:D
mmm wygląda pysznie
Mmm poproszę kawałeczek 🙂
uwielbiam drożdżowe ciacha z kruszonką:)
oj, smaczniutko:)
takie piękne, takie dobre – i jedno z tych zdrowszych ciast 🙂
kocham drozdzaki 😀
Ciacho świetne Dusiu. Bardzo lubię drożdżowe z owocami.
Pachnie i świetnie smakuje.
A ten robot to ja mam, juz tyle lat mi służy hehe;D
Pozdrawiam.
ciacho wygląda znakomicie!!!
Mówiąc szczerze nigdy nie lubiłam robić ciasta drożdżowego, chociaż bardzo chętnie je zjadam, a najlepiej takie jeszcze ciepłe i z kruszonką jak twoje;)
Identyczny robot był u mnie w domu, jak byłam mała!
A ciasto wygląda perfekcyjnie smakowicie 🙂
Pysznie wygląda, ze śliwkami wspaniale smakuje ! Pozdrawiam 🙂
ale kusisz!:) uwielbiam takie drożdżówy