image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Takie piękne.
I takie dobre.
Idealny deser.
Najlepszy z mlekiem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami
Zaczyn:
dwa opakowania suchych drożdży
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki mąki
szczypta cukru
Ciasto:
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/4 kostki miękkiego masła (63g)
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki
około 0,5kg śliwek
Kruszonka:
180g mąki pszennej
100g cukru
pół kostki miękkiego masła
szczypta cynamonu
Przygotować zaczyn: wymieszać mleko z drożdżami i dodać mąkę z cukrem. 
Odstawić do podwojenia objętości. 
Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić, można ręcznie albo tak jak ja posłużyć się robotem z hakami. Ciasto ma być elastyczne. 
Przykryć i zostawić na godzinę do rośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to wyrośnięte ciasto.
Na ciasto wyłożyć przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
Na śliwki wysypać kruszonkę i zostawić 30minut do wyrośnięcia.
Piec 45minut w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka.
Ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego Kasia 116 MPM, który dostałam w ramach testowania od Polska Gotuje. Sprzęt bez problemu sobie poradził z przygotowaniem drożdżowego ciasta, a ja nie musiałam się nic przy tym namęczyć 🙂

35 Replies to “Drozdzowe ze sliwkami.”

  1. Patrycja says: 11 września 2012 at 08:59

    Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. W połączeniu z pieczonymi śliwkami to wyjątkowe doznanie…

  2. kaczodajnia says: 11 września 2012 at 09:00

    Ciasto drożdżowe, to moje ulubione 🙂 a jak do tego jeszcze śliwki to już nie mam pytań 🙂

  3. blog okularnicy says: 11 września 2012 at 09:05

    królestwo za drożdżówkę 😀

  4. Gosia says: 11 września 2012 at 09:07

    wspaniałe, u mnie właśnie drożdżowe wyrasta 🙂

  5. CornerWithRecipes says: 11 września 2012 at 09:11

    Najlepsze drożdżowe jest właśnie ze śliwkami! Pycha 🙂

  6. konkurs kulinarny sałatki says: 11 września 2012 at 09:28

    ulubione ciasto mojego mężulka

  7. Kempek says: 11 września 2012 at 10:23

    najpyszniejsze ciasto świata 🙂

  8. sniadankomania says: 11 września 2012 at 12:12

    uwielbiam drożdżowe ze śliwkami! najlepsze 🙂

  9. Lovelykate says: 11 września 2012 at 12:14

    Drożdżowe tylko ze śliwkami. Uwielbiam!
    A w dodatku robot to mój imiennik 🙂

  10. Danusia says: 11 września 2012 at 12:18

    dawno nie jadłam już drożdzowego ze śliwkami, a do tego jeszcze ta kruszonka z cynamonem. Pycha!
    Taki robot z wielka przyjemnoscią widziaabym w mojej kuchni 🙂

  11. MakeCooking says: 11 września 2012 at 12:31

    Mniamm moje ulubione :)Cudne zdjęcia 🙂

  12. Agata Pachla says: 11 września 2012 at 12:34

    Uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwkami!

  13. Ania says: 11 września 2012 at 12:40

    Ale dawno nie jadłam ciasta drożdżowego… Szkoda, że tak daleko do Ciebie po kawałek ciasta 🙂

  14. whiness says: 11 września 2012 at 13:21

    Ależ apetycznie ono tu wygląda. 🙂

  15. Barbara says: 11 września 2012 at 14:09

    Moje ulubione ciasto Mamy 🙂 Z owocami smakuje najlepiej, szczególnie z malinami 😉

  16. GrowingUp says: 11 września 2012 at 14:42

    Mogę się wprosić?;)
    Mnie drożdże nie lubią.

  17. Becia says: 11 września 2012 at 14:42

    Drożdżowe z owocami jest dobre na wszystko

  18. Paulina says: 11 września 2012 at 15:37

    ostatnio robiłam kruche ze śliwkami i kruszonką:) może teraz pora na drożdżowe:D

  19. Anonimowy says: 11 września 2012 at 17:35

    mmm wygląda pysznie

  20. Kamciss says: 11 września 2012 at 17:50

    Mmm poproszę kawałeczek 🙂

  21. goh. says: 11 września 2012 at 18:14

    uwielbiam drożdżowe ciacha z kruszonką:)

  22. m says: 11 września 2012 at 18:22

    oj, smaczniutko:)

  23. Ola says: 11 września 2012 at 19:30

    takie piękne, takie dobre – i jedno z tych zdrowszych ciast 🙂

  24. pasjonatka says: 11 września 2012 at 19:51

    kocham drozdzaki 😀

  25. Majana says: 11 września 2012 at 20:24

    Ciacho świetne Dusiu. Bardzo lubię drożdżowe z owocami.
    Pachnie i świetnie smakuje.
    A ten robot to ja mam, juz tyle lat mi służy hehe;D
    Pozdrawiam.

  26. kachna says: 11 września 2012 at 20:25

    ciacho wygląda znakomicie!!!

  27. Aneta says: 11 września 2012 at 20:37

    Mówiąc szczerze nigdy nie lubiłam robić ciasta drożdżowego, chociaż bardzo chętnie je zjadam, a najlepiej takie jeszcze ciepłe i z kruszonką jak twoje;)

  28. Katarzyna Kania says: 11 września 2012 at 20:50

    Identyczny robot był u mnie w domu, jak byłam mała!

    A ciasto wygląda perfekcyjnie smakowicie 🙂

  29. Samantha says: 11 września 2012 at 21:04

    Pysznie wygląda, ze śliwkami wspaniale smakuje ! Pozdrawiam 🙂

  30. Antenka says: 11 września 2012 at 21:35

    ale kusisz!:) uwielbiam takie drożdżówy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.