image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Na targach i w warzywniakach można teraz bardzo tanio dostać różnokolorowe papryki. Warto skorzystać z tej okazji i zrobić na obiad papryki faszerowane. Na blogu jest już papryka faszerowana mięsem gotowana, papryka faszerowana mięsem i kaszą oraz papryka faszerowana mięsem zapiekana z serem, a teraz dołączy moja ulubiona wersja. Poniżej znajdziecie przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami. Którą wersję wybieracie?
Papryka faszerowana pieczarkami
papryka z pieczarkami, papryka faszerowana, przepis papryka faszerowana

5 sztuk papryki w różnych kolorach
500 g mielonego mięsa
2 mniejsze cebule
jajko
ewentualnie bułki tartej – np. 2-3 łyżki
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
około 300 g pieczarek
Umytym paprykom odciąć wierzch, a ze środka wydążyć nasiona.
Cebule drobno pokroić.
Mięso wymieszać z cebulą, doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołowym.
Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodać bułkę tartą.
Pieczarki pokroić w plasterki (kilkanaście plasterków odłożyć), a potem na jeszcze mniejsze kawałki i dodać do mięsnej masy, zostawić kilkanaście plasterków.
Wnętrze papryk uzupełniać farszem.
Na wierzch farszu ułożyć plasterki pieczarek, docisnąć je do masy.
Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego, przykryć wierzchem papryki.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C.

papryka z pieczarkami, papryka faszerowana, przepis papryka faszerowana

papryka z pieczarkami, papryka faszerowana, przepis papryka faszerowana

One Reply to “Papryka faszerowana pieczarkami”

  1. BERY says: 31 sierpnia 2014 at 10:10

    mmm jutrzejszy pomysł na obiad!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.