Od kiedy na blogu jest przepis: papryka faszerowana mięsem robi istną furorę. Stał się numerem jeden, a czytelnicy, co jakiś czas wysyłają mi zdjęcia tego dania do albumu czytelników (klik), co mnie bardzo cieszy. Dla wegetarian jest: papryka faszerowana kuskusem, a dzisiaj serwuję Wam kolejną modyfikację, czyli:
papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną z gorgonzolą.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą

5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
pół pęczka natki pietruszki
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
150 g sera gorgonzola
Papryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista. 
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i bazylią lub oregano.
Mięsną masą wypełniamy papryki.
Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:
– ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C. 
-ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut. 
Na ciepłe papryki nakładamy ser gorgonzola.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą

5 Replies to “Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną”

  1. ankawell says: 16 października 2013 at 09:21

    papryka jest świetnym warzywem … doskonale sprawdza się w takich daniach …
    doskonale skomponowałaś farsz …
    pozdrawiam serdecznie…

  2. martawkuchni.blog.pl says: 16 października 2013 at 12:13

    lubię tego typu dania:) fajnie się sprawdzają na różnego typu uroczystościach:) wyglada bardzo apetycznie:)

  3. Dominika Anna says: 16 października 2013 at 15:44

    uwielbiam paprykę we wszelkich postaciach 🙂

    zapraszam do siebie 🙂

  4. Majana says: 16 października 2013 at 19:06

    Bardzo smaczny farsz Dusiu. Pozdrowienia 🙂

  5. naleśniki ze szpinakiem says: 17 października 2013 at 21:29

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.