Od kiedy na blogu jest przepis: papryka faszerowana mięsem robi istną furorę. Stał się numerem jeden, a czytelnicy, co jakiś czas wysyłają mi zdjęcia tego dania do albumu czytelników (klik), co mnie bardzo cieszy. Dla wegetarian jest: papryka faszerowana kuskusem, a dzisiaj serwuję Wam kolejną modyfikację, czyli:
papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną z gorgonzolą.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą
5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
pół pęczka natki pietruszki
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
150 g sera gorgonzola
Papryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i bazylią lub oregano.
Mięsną masą wypełniamy papryki.
Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:
– ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C.
-ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
Na ciepłe papryki nakładamy ser gorgonzola.
papryka jest świetnym warzywem … doskonale sprawdza się w takich daniach …
doskonale skomponowałaś farsz …
pozdrawiam serdecznie…
lubię tego typu dania:) fajnie się sprawdzają na różnego typu uroczystościach:) wyglada bardzo apetycznie:)
uwielbiam paprykę we wszelkich postaciach 🙂
zapraszam do siebie 🙂
Bardzo smaczny farsz Dusiu. Pozdrowienia 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂