Ostatnio zaprezentowałam Wam pikantny krem z dyni podany z pesto. Tym razem proponuję wersję delikatniejszą, choć równie aromatyczną, głównie dzięki pomarańczową i aromatycznym, miękkim serze. Zupa krem z dyni pomarańczowa z serem jest wyśmienita, spróbujcie póki jest czas na dynię jeszcze.
Zupa krem z dyni pomarańczowa z serem
1 kg dyni (już po obraniu)
1-1,5 l wody lub bulionu warzywnego
cebula
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 pomarańcze lub 2/3 szklanki soku pomarańczowego
kurkuma, imbir, kolendra
150 ml śmietanki 30%
miękki ser podpuszczkowy dojrzewający (fromage de vosges)
Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać miąższ bez pestek lub wlać sok pomarańczowy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości dyni około 20 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, dolać śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.
Gotować jeszcze 5 minut.
Nalać zupę i dodać po kawału sera, ozdobić bazylią.
Super połączenie 🙂
Zupę z dyni robiłam nie raz, ale jeszcze nigdy w połączeniu z pomarańczą. Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Pozdrawiam!
Częstuję się taką słonecznie dyniową zupką 🙂 mlask, mlask 🙂
Na pewno przepyszna zupka. Az mnie chęć naszła:)
Dzisiaj zrobiłam tę zupę… Coś niesamowitego!!!!
Z przypraw dodałam curry i słodką paprykę….
Pychotka- dzięki Dusiu 🙂
Na zdrówko! 🙂 Super, że przepis się spodobał, a następnym razem czekam na fotkę do albumu czytelników.