Jakiś czas temu dostałam zaproszenie od Pomorskiej Akademii Kulinarnej na warsztaty serowarskie „Z miłości do sera”. Spotkanie zostało poprowadzone przez małżeństwo, Klarę i Rafała Łojko, którzy prowadzą z pasją własne gospodarstwo „Kukówka” na Kaszubach.
fot. Agnieszka Potocka//Trojmiasto.pl |
Podczas spotkania usłyszeliśmy o procesie powstawania serów oraz uczestniczyliśmy w procesie jego wytwarzania. Poniżej na fotografiach można zobaczyć, jak powstaje ser parzony – parzenica, wyłącznie z mleka pełnotłustego i podpuszczki.
Proces powstawania sera mnie bardzo zaciekawił, ponieważ nigdy nie miałam okazji tego procesu zobaczyć – życie w mieście ;). Może kiedyś odważę się zrobić swój własny ser.
fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl |
Mieliśmy okazję spróbować także domowych serów z orzechami i ziołami oraz wersji sera ala mozzarella – wszystkie były przepyszne!
Dziękuję za zaproszenie na warsztaty i prowadzącym za przekazanie wiedzy w ciekawy sposób.
Muszę przyznać, że widoki są imponujące. Taki domowy ser jest najlepszy 🙂 To teraz pewnie nie zaprzestaniesz tych działań i będziesz od czasu do czasu w domu robić ?:)