Wesołego Alleluja! Pogodnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w gronie rodziny przy stole zastawionym smakołykami życzę wszystkim moim Czytelnikom.
Wielkanocne jajka galaretki
6 skorupek po jajkach
0,5 l bulionu warzywnego
4 łyżeczki żelatyny
mieszanka warzyw (groszek, kukurydza, papryka)
kilka plasterków szynki konserwowej
natka pietruszki
Przygotować skorupki od jajek np. po wykorzystaniu jajek do jajecznicy czy ciasta – zrobić nożem małą dziurkę na czubku jajka, wylać jajko, skorupkę umyć i wysuszyć.
Bulion podgrzać (ma być gorący, ale nie wrzeć), dodać do niego żelatynę i dobrze wymieszać, odstawić do ochłodzenia.
W skorupki nakładać pokrojoną szynkę, warzywa i natkę.
Zalać letnim/chłodnym bulionem i włożyć do lodówki w celu stężenia (trzymać jajka w pojemniku na jajka lub specjalnych plastikowych komorach do jajek z lodówki).
Przed podaniem obrać i podawać np. na sałacie.
Ale fajny pomysł!
Wesołych Świąt i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych 🙂
Radosnych Świąt Dusiu ! 🙂
Dlaczego nie ma pinterest? 🙁 Chciałam sobie zachować. Super przepis!
Nie wiedziałam, że jest tak potrzeba – pomyślę o tym Karola 🙂 A zachować można na chwilę obecną dodając do zakładek
Karola już dodane 🙂
Super! 😀 Pinterest jest mega wygodny! Dzięki! 🙂
ze zwyklej przyzwoitosci wyapdaloby podac zrodlo inspiracji