Brzydkie lato.

Kapusta Parzybroda
danie regionalne pochodzące z Częstochowy
z młodej kapusty, kapusta parzybroda, kapusta młoda, kapusta, zupa z kapusty
główka młodej kapusty
bulion mięsny
3 cebule
3 marchewki
3 liście laurowe
łyżka masła
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu naturalnego
4 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu naturalnego
pół łyżeczki chilli
2 pomidory
koperek

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce.
Wrzucić razem do bulionu – bulionu musi być tyle, by zakrywał warzywa.
Dodać wszystkie przyprawy i łyżkę masła.
Gotować 10minut.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do kapusty.
Pomidora pokroić i  też dodać do kapusty.
Chwilę jeszcze całość gotować.
Podawać z koperkiem.

23 Replies to “Z młodej kapusty.”

  1. Helen says: 16 lipca 2012 at 07:27

    Ja robię czasem typową zasmażaną kapustę z cebulką i (czasem boczkiem) jako dodatek do mięs.

  2. AZgotuj! says: 16 lipca 2012 at 08:10

    Wczoraj sobie myślałam o kuchni regionalnej. Myślałam o parzybrodzie, prażuchach i łazankach:)

  3. Anonimowy says: 16 lipca 2012 at 08:11

    to jest coś co uwielbiam! koniecznie z koperkiem i wędzonym boczusiem:) -smak dziecinstwa:)

    Ania Bialek

    1. Dusia says: 16 lipca 2012 at 08:21

      Ja nie przepadam za kapustą, chociaż faktycznie taki smak z dawnych lat. U nas młodą kapustkę je się z innym mięskiem,a starą z boczusiem 🙂

  4. Monica says: 16 lipca 2012 at 08:31

    Ostatnio chodzi za mną Parzybroda,a Ty jeszcze dodatkowo kusisz…chyba dzisiaj w końcu ugotuję.

  5. Feri says: 16 lipca 2012 at 09:32

    Skłamałabym, gdybym nie powiedziała, że…. aż przełknęłam ślinkę 😉 kusisz 🙂

  6. Magda says: 16 lipca 2012 at 09:32

    bardzo brzydkie lato. ale za to jaka pyszna i ladna kapusta! 🙂

  7. Arcoiris says: 16 lipca 2012 at 10:15

    Uwielbiam kapustkę

  8. Gula says: 16 lipca 2012 at 11:45

    Ja również nie przepadam za kapustą, ale za to mój mąż… Już widzę jak na widok Twojej kapusty ciągnie za rękaw i niczym dziecko mówi: "zrobisz?":)

  9. Kulinarna Ja says: 16 lipca 2012 at 12:59

    Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, a parzybrodę moja ciocia robi fenomenalną z dodatkiem ziemniaków – polecam! Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na kapustkę ;D

  10. Anonimowy says: 16 lipca 2012 at 13:20

    pysznie:)

  11. asieja says: 16 lipca 2012 at 14:53

    ale fajna jej nazwa!

  12. Paulina says: 16 lipca 2012 at 16:42

    Dusia, a mogłabyś w tytule dopisać z jakiego pochodzi regionu ta potrawa? 🙂 Dziękuję za dodanie do Akcji :*

  13. Majana says: 16 lipca 2012 at 18:24

    Smakowicie 🙂 Bardzo lubię młodą kapustkę:)

  14. lekki brzusio says: 16 lipca 2012 at 18:37

    też się mnie marzy coś z młodej kapusty.

  15. Ania says: 16 lipca 2012 at 18:52

    Takiej jeszcze nie jadłam 🙂

  16. Tomek gotuje says: 16 lipca 2012 at 18:54

    A ja tak popatrzyłem na tę kapustę i mi się kiszonej zachciało 😀

  17. agnieszka says: 16 lipca 2012 at 20:13

    Znam ten przepis bardzo dobrze 🙂 Pyszności!

  18. pasjonatka says: 16 lipca 2012 at 20:24

    kapusta jest taka polska 😉

  19. Anonimowy says: 17 lipca 2012 at 11:47

    Muszę spróbować tej wersji. Zawsze robiłam bez pomidorów.

  20. szWaczka says: 21 lipca 2012 at 09:44

    muszę spróbować:) lubie taki misz-masz na talerzu:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.