Brzydkie lato.
Kapusta Parzybroda
danie regionalne pochodzące z Częstochowy
danie regionalne pochodzące z Częstochowy
główka młodej kapusty
bulion mięsny
3 cebule
3 marchewki
3 liście laurowe
łyżka masła
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu naturalnego
4 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu naturalnego
pół łyżeczki chilli
2 pomidory
koperek
bulion mięsny
3 cebule
3 marchewki
3 liście laurowe
łyżka masła
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu naturalnego
4 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu naturalnego
pół łyżeczki chilli
2 pomidory
koperek
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce.
Wrzucić razem do bulionu – bulionu musi być tyle, by zakrywał warzywa.
Dodać wszystkie przyprawy i łyżkę masła.
Gotować 10minut.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do kapusty.
Pomidora pokroić i też dodać do kapusty.
Chwilę jeszcze całość gotować.
Podawać z koperkiem.
Ja robię czasem typową zasmażaną kapustę z cebulką i (czasem boczkiem) jako dodatek do mięs.
Wczoraj sobie myślałam o kuchni regionalnej. Myślałam o parzybrodzie, prażuchach i łazankach:)
to jest coś co uwielbiam! koniecznie z koperkiem i wędzonym boczusiem:) -smak dziecinstwa:)
Ania Bialek
Ja nie przepadam za kapustą, chociaż faktycznie taki smak z dawnych lat. U nas młodą kapustkę je się z innym mięskiem,a starą z boczusiem 🙂
Ostatnio chodzi za mną Parzybroda,a Ty jeszcze dodatkowo kusisz…chyba dzisiaj w końcu ugotuję.
Skłamałabym, gdybym nie powiedziała, że…. aż przełknęłam ślinkę 😉 kusisz 🙂
bardzo brzydkie lato. ale za to jaka pyszna i ladna kapusta! 🙂
Uwielbiam kapustkę
Ja również nie przepadam za kapustą, ale za to mój mąż… Już widzę jak na widok Twojej kapusty ciągnie za rękaw i niczym dziecko mówi: "zrobisz?":)
Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, a parzybrodę moja ciocia robi fenomenalną z dodatkiem ziemniaków – polecam! Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na kapustkę ;D
pysznie:)
ale fajna jej nazwa!
Dusia, a mogłabyś w tytule dopisać z jakiego pochodzi regionu ta potrawa? 🙂 Dziękuję za dodanie do Akcji :*
Smakowicie 🙂 Bardzo lubię młodą kapustkę:)
też się mnie marzy coś z młodej kapusty.
Takiej jeszcze nie jadłam 🙂
A ja tak popatrzyłem na tę kapustę i mi się kiszonej zachciało 😀
Znam ten przepis bardzo dobrze 🙂 Pyszności!
kapusta jest taka polska 😉
uwielbiam…
Muszę spróbować tej wersji. Zawsze robiłam bez pomidorów.
Pycha:)
muszę spróbować:) lubie taki misz-masz na talerzu:)