Rzadko robię tarty, średnio przepadam za robieniem kruchego ciasta, wylepiania nim formy, ale taka zakręcona tarta chodziła za mną już dłuższy czas, dlatego przy nadarzającej się imprezie postanowiłam ją zrobić. Lubię cukinię w takich wypiekach właśnie, żółta i zielona, a do tego pomarańczowy kolor z marchwi, można by jeszcze dodać bakłażan. Z sosem czosnkowym smakuje dobrze na zimno i na ciepło, nawet na kolejny dzień, bo można taką tartę podgrzać. Z wytrawnych tart polecam także:
Zakręcona tarta z cukinią i marchewką
tarta z cukinią, tarta z warzywami

150 g mąki
100 g masła
żółtko
łyżka zimnej wody
pół łyżeczki soli
2-3 marchewki większe
cukinia zielone
cukinia żółta
150 ml śmietanki 30%
100-150 g tartej mozzarelli
sól, pieprz, zioła prowansalskie, płatki chilli
gałązka bazylii
1/3 pęczka natki pietruszki
Z mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieść kruche ciasto, które schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.
W tym czasie obieraczką do warzyw pociąć warzywa na paski (zostawić skórkę cukinii).
Śmietankę wymieszać z mozzarellą i ziołami (świeże posiekać na drobno).
Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ją kruchym ciastem, pamiętając by pozostawić wyższe ranty (można lepić dno tarty albo ciasto rozwałkować na koło o większej średnicy niż forma).
Podpiec tartę przez 20 minut w temp. 180 st.C. 
Następnie odrobinę ją schłodzić po wyjęciu, wylać masę śmietankową i układać warzywa zaczynając od zewnętrznej strony.
Zapiekać przez kolejne 25 minut w tem. 180 st.C.
tarta z warzywami, tarta z cukinią

Zakręcona tarta z cukinią i marchewką, tarta na wytrawnie

9 Replies to “Zakręcona tarta z warzywami”

  1. Olga Jestem says: 17 sierpnia 2015 at 16:42

    Mam takie same powody, dla których nie jestem fanką robienia tart – to wylepianie zawsze mnie zniechęca… Różni nas to, że ja jeszcze się nie zebrałam do zrobienia takiej tarty, chociaż też od dawna się do niej zbieram. 😀

  2. Anonimowy says: 19 sierpnia 2015 at 21:46

    Jak dla mnie, najlepsze tarty są na cieście francuskim, szczególnie jeśli ktoś nie chce się bawić we własnoręczne robienie kruchego 🙂

  3. Anonimowy says: 19 sierpnia 2015 at 21:49

    Dla mnie najlepsze tarty są z ciasta francuskiego, szczególnie jeśli się nie lubi wyrabiać kruchego. 🙂

  4. Keep Your Balance says: 20 sierpnia 2015 at 10:08

    Ostatnio robiłam tartę na słodko, ale muszę koniecznie spróbować Twojej – wygląda pysznie 🙂

    1. Karolina says: 29 lipca 2022 at 13:05

      Jakiej średnicy forma do tarty?

      1. Dusia says: 7 sierpnia 2022 at 21:59

        standard chyba koło 25 cm

  5. Anonimowy says: 14 października 2016 at 08:35

    A jak smakuje, czy ktoś już zrobił tę tartę???Bo świetnie wygląda….

    1. Dusia says: 14 października 2016 at 13:53

      jest pyszna, koniecznie polecam spróbować samemu, na imprezę świetna, do pracy odgrzewana też sprawdziła się

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.