Rzadko robię tarty, średnio przepadam za robieniem kruchego ciasta, wylepiania nim formy, ale taka zakręcona tarta chodziła za mną już dłuższy czas, dlatego przy nadarzającej się imprezie postanowiłam ją zrobić. Lubię cukinię w takich wypiekach właśnie, żółta i zielona, a do tego pomarańczowy kolor z marchwi, można by jeszcze dodać bakłażan. Z sosem czosnkowym smakuje dobrze na zimno i na ciepło, nawet na kolejny dzień, bo można taką tartę podgrzać. Z wytrawnych tart polecam także:
Zakręcona tarta z cukinią i marchewką
150 g mąki
100 g masła
żółtko
łyżka zimnej wody
pół łyżeczki soli
2-3 marchewki większe
cukinia zielone
cukinia żółta
150 ml śmietanki 30%
100-150 g tartej mozzarelli
sól, pieprz, zioła prowansalskie, płatki chilli
gałązka bazylii
1/3 pęczka natki pietruszki
Z mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieść kruche ciasto, które schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.
W tym czasie obieraczką do warzyw pociąć warzywa na paski (zostawić skórkę cukinii).
Śmietankę wymieszać z mozzarellą i ziołami (świeże posiekać na drobno).
Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ją kruchym ciastem, pamiętając by pozostawić wyższe ranty (można lepić dno tarty albo ciasto rozwałkować na koło o większej średnicy niż forma).
Podpiec tartę przez 20 minut w temp. 180 st.C.
Następnie odrobinę ją schłodzić po wyjęciu, wylać masę śmietankową i układać warzywa zaczynając od zewnętrznej strony.
Zapiekać przez kolejne 25 minut w tem. 180 st.C.
Podawać z sosem czosnkowym (przepis).
Świetna ta tarta 🙂
Mam takie same powody, dla których nie jestem fanką robienia tart – to wylepianie zawsze mnie zniechęca… Różni nas to, że ja jeszcze się nie zebrałam do zrobienia takiej tarty, chociaż też od dawna się do niej zbieram. 😀
Jak dla mnie, najlepsze tarty są na cieście francuskim, szczególnie jeśli ktoś nie chce się bawić we własnoręczne robienie kruchego 🙂
Dla mnie najlepsze tarty są z ciasta francuskiego, szczególnie jeśli się nie lubi wyrabiać kruchego. 🙂
Ostatnio robiłam tartę na słodko, ale muszę koniecznie spróbować Twojej – wygląda pysznie 🙂
Jakiej średnicy forma do tarty?
standard chyba koło 25 cm
A jak smakuje, czy ktoś już zrobił tę tartę???Bo świetnie wygląda….
jest pyszna, koniecznie polecam spróbować samemu, na imprezę świetna, do pracy odgrzewana też sprawdziła się