Unieść się.
Nad wszystkim.
Ponieść.
O czasie.
Zapomnieć.
Zakwas na żurek
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc
pół litra wody
pół szklanki mąki żytniej
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
piętka chleba razowego na zakwasie
Do litrowego słoika wlać letnią, przegotowaną wodę.
Wsypać mąkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, przekrojone na pół ząbki czosnku.
Piętkę chleba przekroić na kilka mniejszych części i wrzucić do słoja.
Przykryć ściereczką (bez zakrętki) i zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
Raz dziennie przemieszać zakwas, bo będzie się rozwarstwiał.
Zakwas powinien po kilku dniach skwaśnieć i puszczać bąbelki.
Wtedy można pozbyć się przypraw i resztek chleba, a słoik z zakwasem zakręcić pokrywką i wstawić do lodówki.
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc
zakwas na żurek, zakwas na żur, przepis na zakwas, zakwas wielkanocny, przepisy na wielkanoc

11 Replies to “Zakwas na żurek”

  1. Miss Oatmeal says: 24 marca 2013 at 07:14

    Ach, widzę Wielkanoc i u Ciebie. Ja również sobie już zaplanowałam zrobienie zakwasu w środowy wieczór, co by to mieć świeżutki na żurek niedzielę 😀

  2. Justyna Bąk says: 24 marca 2013 at 08:54

    teraz będzie smaczny żurek z Tego:)

  3. Justyna Bąk says: 24 marca 2013 at 08:56

    będzie smaczny żurek:)

  4. robaszekk says: 24 marca 2013 at 09:04

    Uwielbiam żurek, szczególnie przegryzany kromką chrupiącego chleba posmarowaną masełkiem 🙂

  5. kulinarne-smaki says: 24 marca 2013 at 10:26

    fajnie, aż mi się zachciało żurku 🙂

  6. Gosia says: 24 marca 2013 at 11:13

    pierwszy zakwas straciłam bo dostałam zaćmienia i zakręciłam od razu 😆 cudnie wybuchł
    dzisiaj nastawiam właśnie kolejny z mąki żurkowej – nie zakręcam na razie 😉 zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

  7. MartynCia ^^ says: 24 marca 2013 at 11:57

    no Dusiu u Ciebie to nawet zakwas jest fotogeniczny 🙂

  8. paauliska says: 24 marca 2013 at 13:03

    na pewno się przyda 🙂

  9. Mamusia says: 24 marca 2013 at 18:06

    kocham zurek i nie mogę się go doczekać 😀

  10. Gary Michy says: 24 marca 2013 at 20:20

    Bardzo fajna receptura na żurek 🙂

  11. Anonimowy says: 18 października 2013 at 07:11

    Moja babcia trzymała w nim zawsze drewnianą łyżkę:)
    żurek jest pyszny smak z dzieciństwa. Polecam

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.