W tym roku musiałam być grzeczna, bo Mikołajki spędziłam w restauracji Polskie Smaki Cafe w Sheraton Sopot. O restauracji pisałam Wam już tu i tu, a warto przeczytać te wpisy, aby poznać dokładnie założenia restauracji. W Polskich Smakach stawia się na regionalność i wysokiej jakości produkty od lokalnych dostawców. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nową, zimową kartę dań, a także świąteczną ofertę na wynos – jeżeli nie przepadacie za świątecznym gotowaniem to jest to coś dla Was.
Grudniowe menu Polskie Smaki Cafe Sheraton Sopot
Szef kuchni Krystian Szidel to prawdziwy artysta kulinarny, który jako jeden z niewielu potrafi wydobyć nasze kaszubskie smaki i zestawić je w nowoczesny sposób. Z wielką dbałością w Polskich Smakach przygotowuje się wszystko od podstaw, w tym piecze się chleby na zakwasie, przygotowuje własne konfitury czy wędzi mięso. W karcie napoi znajduje się dużo polskich trunków np. doskonałe wino ze Srebrnej Góry czy Cydr Tradycyjny.
Naszą Mikołajkową kolację rozpoczęliśmy od amuse bouche w postaci marynowanego śledzia z musem buraka i derenia oraz kompresowanym jabłkiem.
Na przystawkę podano półgęsek z konfiturą z żurawiny i gruszki oraz jarzębiną. Mięso pochodzi z wolnego chowu i wędzone jest w restauracji, jeżeli będziecie w restauracji to powinniście spróbować tej przystawki, która z domowym chlebem na zakwasie i prawdziwym, tłustym masłem smakuje wybornie.
Pierogi oczarowały całe towarzystwo! Pierogi z mięsem dzika, kurkami i kaszą gryczaną w sosie grzybowym to istny raj. Delikatne ciasto, zlepione piękną falbanką, której chyba nigdy nie nauczę się robić i soczysty farsz z mięsa i grzybów, mmm! Rozpływam się na samą myśl o nich. W restauracji możecie zamówić 3 sztuki na przystawkę lub 5 sztuk na danie główne.
Zupa z kaszubskich grzybów ze śmietaną to kolejne mistrzostwo kulinarne! Jeszcze nigdzie nie zjadłam zupy, w której pływa tyle grzybów, co u mojej mamy -na bogato! Najlepsza grzybowa w Trójmieście! Choć na zdjęciu nie wygląda to warto się na nią skusić.
W restauracjach głównie zamawiam ryby na danie główne, więc ciężko już mnie zaskoczyć, ale ten filet z sandacza z sosem grzybowym był pyszny. Z reguły do sosu grzybowego podawane jest mięso, a tu mamy rybę w dodatkowym towarzystwie z zielonej soczewicy.
Desery w Sheratonie to zawsze miłe zwieńczeniem, taka kropka nad i. Tym razem nie mogło być inaczej – serwowany na ciepło strudel z jabłkami z sosem waniliowym i karmelowa siatka był przepyszny. Farsz z jabłek został owinięty delikatnym ciastem filo, zawsze musi być jakieś zaskoczenie w Polskich Smakach.
Wiem, że część z Was po moich relacjach wybrała się do Polskich Smaków i wraca zadowolona i pysznie najedzona, mam nadzieję, że kolejne osoby zostaną skuszone dzisiejszymi zdjęciami i poniższymi krótkimi migawkami filmowymi. Jeżeli mielibyście ochotę skorzystać z cateringu świątecznego to zajrzyjcie na stronę restauracji, bo w ofercie są wędzone mięsa, ryby, przystawki, dania główne i wiele pysznych ciast – pełna oferta tu.
Na koniec pokazuję Wam sprawców tego pysznego zamieszania 🙂 – dziękuję całej ekipie za przygotowanie tak wybornych dań!